.

.

sobota, 2 lutego 2013

Pszenno - orkiszowe muffiny z kokosem i suszonymi morelami

Uwielbiam wypieki z wiórkami kokosowymi., nie tylko ja ale i wszyscy domownicy.
Znalazłam tutaj przepis na kokosowe muffiny z suszonymi morelami. Z podanego przepisu wyszło mi ok 14 muffinek. Były tak aromatyczne i smaczne, że były tylko przez moment  :-)

Składniki na 14 sztuk:
150 g mąki pszennej
150 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g masła lub margaryny, (roztopione i wystudzone)
3/4 szklanki cukru 
1 szklanka pokrojonej drobno suszonej moreli około 150 g
1 szklanka wiórków kokosowych  około 90 g
2 duże jajka
3/4 szklanki mleka około 180 ml.

Sposób wykonania:
W jednym naczyniu połączyć ze sobą składniki suche:  mąki, proszek do pieczenia ,  cukier ,sodę, , wiórki kokosowe i pokrojone drobno suszone morele

W drugim naczyniu połączyć wszystkie składniki płynne: rozpuszczone i schłodzone masło lub margarynę, rozmącone jajka oraz  mleko. 

Do suchych wymieszanych składników dodać płynne i wszystko wymieszać tylko do momentu  połączenia się składników. 

Foremki do muffinek napełniać do 3/4 wysokości ciastem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec  20 - 25 minut w temperaturze 190ºC. 

Smacznego :-) 

6 komentarzy:

  1. świetnie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też lubię muffinki z wiórkami :) są super!

    OdpowiedzUsuń
  4. też lubię dodatek kokosa do muffinek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muffiny to najlepszy sposób na imprezę. Im więcej przepisów tym lepiej :) Te wyglądają nieźle :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziewczyno, ale Ty gotujesz! wciąż coś nowego i pysznego :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)