.

.

wtorek, 12 marca 2013

Prosty chleb ze szpinakiem i ziemniakami

Zostało mi trochę szpinaku, więc postanowiłam upiec chleb ze szpinakiem. Dodałam do niego jeszcze ziemniaki i wyszedł delikatny i niesamowicie chrupiący o jasno zielonym kolorze. Przepis własny.

Z podanego przepisy wychodzi 1 średniej wielkości bochenek.

Składniki:
420 g mąki pszennej
3 łyżki oleju
3 łyżki mrożonego szpinaku
150 g gotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę
250 ml ciepłej wody
8 g suszonych drożdży
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli.

Dodatkowo do posmarowania wierzchu chleba przed upieczeniem
1 rozmącone jajko
1 łyżka mleka
1 łyżka ziaren ( dałam sezam)

Sposób wykonania:
Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody, ziemniaki przepuścić przez praskę.
Z podanych składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto a następnie przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do czasu aż podwoi swoją objętość na około  1,5 - 2 godziny.

Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i pozostawić jeszcze na około 30 minut do wyrośnięcia.
Przed wstawienie chleba do piekarnika posmarować go rozmąconym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnami.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 – 35 minut w temperaturze 190 stopni C.
Po upieczeniu studzić chleb na kratce.
Smacznego :-)

11 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Tak, naprawdę jest dobry :-)

      Usuń
  2. Grażynko ..szalejesz z tym szpinakiem..chlebek wygląda pysznie..zapisuję do wypróbowania..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakoś tak ostatnio polubiłam szpinak Bożenko, lepiej późno niż wcale :-)

      Usuń
  3. Ciekawa jestem smaku, bo wygląda pięknie. Ja robię drożdżówki z ziemniakami i wychodzą pycha. Chleba jeszcze nie próbowałam. Skorzystam z Twojego pomysłu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Agnieszko, bo naprawdę jest bardzo dobry :-)

      Usuń
  4. Pomysłowy ten chleb. Warto zapamiętać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, naprawdę jest pyszny :-)

      Usuń
  5. No proszę, nigdy nie piekłam ze ziemniakami, a tu jeszcze szpinak!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, dzięki ziemniakom chleb jest bardziej puszysty i dłużej utrzymuje świeżość :-)

      Usuń
  6. Dla mnie upieczenie chleba to czarna magia..a tu jeszcze te ziemniaczki i szpinak ktory uwielbiam:))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)