.

.

poniedziałek, 11 marca 2013

Spaghetti ze szpinakiem

Postanowiłam dzisiaj zrobić na obiad spaghetti ze szpinakiem.  Przepis jest bardzo prosty i szybki, dobry pomysł na obiad, polecam :-)

Przepis dla 4 osób:
Składniki:
400 g szpinaku ( dałam mrożony)
3 ząbki czosnku
1 jajko
sól, pieprz do smaku
1 opakowanie makaronu spaghetti

Sposób wykonania:
Jeżeli mamy szpinak mrożony, to należy odpowiednio wcześniej go rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody.
Czosnek obrać, przepuścić przez praskę i dodać do szpinaku.
Szpinak przełożyć na patelnię z małą ilością tłuszczu i podsmażać na małym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Pod koniec smażenia dodać jajko energicznie mieszając ok. 2 minut, następnie zdjąć z ognia.

Makaron ugotować według przepisu, po odsączeniu wody dodać gorący szpinak.
Smacznego :-)

13 komentarzy:

  1. Danie w sam raz dla mojej córki. Ona uwielbia szpinak. Nawet wczoraj podesłała mi zdjęcia jej studenckiego obiadu. Oczywiście obiad ze szpinakiem w roli głównej. Też wstawię to na bloga, ale jeszcze nie wiem kiedy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie rodzina bardzo lubi szpinak, ja poznaję go od niedawna ;-)

      Usuń
  2. Takiego zestawu nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, naprawdę jest pyszny :-)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Tak, i to nawet bardzo zdrowy :-)

      Usuń
  4. Uwielbiamy i robimy namiętnie, tylko że ze świderkami i skwarczusiami z boczku.
    No i mój szpinak nie wygląda tak apetycznie, bo robię z takiej pulpy z Horteksu (jest bardziej ekonomiczny) i ona mi się rozmazuje po makaronie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W początkowej wersji jak się rozmrozi tez jest mniej zwarty, póżniej go podsmażam od czasu do czasu mieszając żeby odparować nadmiar wody :-)

      Usuń
  5. Szybki obiad w dodatku ze szpinakiem, jak dla mnie bomba! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. u mnie też niedługo podobna propozycja :) wprost uwielbiam makaron ze szpinakiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja polubiłam go całkiem niedawno :-)

      Usuń
  7. Też lubię szpinak.Robię go trochę inaczej.Dodaję oprócz czosnku,drobno pokrojoną cebulkę i trochę zagęszczonego mleka kokosowego ew.śmietanki 36%.Ostatnio chciałem poczytać Twoje wiersze,a tu pech.Strona chciała hasło.Pozdrawiam Krzysztof

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)