Ciasto wyszło przepyszne, już dawno tak dobrego ciasta z
owocami nie jadłam. Polecam, naprawdę warto je upiec. Przepis jest bardzo łatwy
i szybki :-)
Przepis na tortownicę z kominem.
Składniki:
300 g mąki pszennej
4 jajka
200 g masła lub margaryny
200 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
300 g mrożonych owoców (dałam jagody)
Sposób wykonania:
Całe jajka utrzeć z masłem i cukrem pudrem, cukrem
waniliowym na puszystą masę. Mąkę
przesiać wraz z proszkiem do pieczenia a następnie dodać do utartej masy.
Wszystko dokładnie zmiksować.
Natłuszczoną tortownicę napełnić ciastem. Na wierzch wyłożyć
mrożone owoce. Nie ma potrzeby ich wcześniejszego rozmrażania.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 – 50 minut w
temperaturze 180 stopni C.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto
się upiekło.
Po wystygnięciu, wierzch posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)
dawno nie jadłam żadnego ucierańca z owocami :)
OdpowiedzUsuńMmmm.... idealne ciasto na majówkę ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTak, to jest przepis z każdego maminego zeszytu, zawsze sie udaje i pysznie smakuje. Dawniej piekłam go bardzo często, a teraz Martik wymyśla jakieś banofi paje, zamiast wrócić do korzeni...
OdpowiedzUsuńChyba się wproszę na jeden kawałek :)
OdpowiedzUsuńooo już wieki nie robiłam ucieranego! dzięki za przypomnienie i chętnie wykorzystam Twój pomysł
OdpowiedzUsuń