.

.

czwartek, 18 kwietnia 2013

Zupa krem z soczewicy

Jeżeli miałabym wskazać, która zupę lubię to na pewno byłaby to zupa krem z soczewicy. Po raz pierwszy jadłam ją u córki i tak mi smakowała, że postanowiłam ja sama zrobić :-)



Składniki:
4 marchewki
2 pietruszki
mały seler
por
2 szklanki czerwonej soczewicy
3 listki laurowe
3 ząbki czosnku
5 – 6 ziaren ziela angielskiego
1 czerwona papryka
kilka drobno pokrojonych listków bazylii
1 łyżka majeranku
1 cebula
2 kostki rosołowe
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pieprz, słodka papryka do smaku
6 ziemniaków

Sposób wykonania
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Do garnka wlać 3 litry wody i zagotować. Warzywa obrać i  drobno pokroić, wrzucić gotującej się wody, dodać jeszcze przyprawy, cebulę i całość gotować do momentu aż warzywa będą miękkie.
Po ugotowaniu zupę zmiksować na krem, podawać gorąca,.

4 komentarze:

  1. Fajnie sie czegoś od córki nauczyć, tak dla odmiany :) zypa bpmba.
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  2. O widzisz, dodaję do mojej nowo tworzonej kolekcji zup kremików!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa z soczewicy to rowniez jedna z moich ulubionych.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)