Ciąg dalszy pozbywania się mrożonych
owoców z zeszłego roku.
Tym razem upiekłam ciasto drożdżowe
z mrożoną czarną porzeczką. Przepis wzięłam z tej strony, dodałam
dodatkowo kruszonkę.
Wspaniałe puszyste ciasto z kruszonką
na wierzchu, polecam :-)
Składniki na dużą blachę ciasta:
500g mąki pszennej
50 g drożdży świeżych lub 21 g
drożdży suszonych
1 szklanka mleka
100 g masła lub margaryny
150 g cukru
1 cukier waniliowy
4 żółtka
szczypta soli
400 – 500 g mrożonych owoców (
dałam czarną porzeczkę)
Sposób wykonania:
Jeżeli mamy świeże drożdże, to
należy je wcześniej rozkruszyć a następnie wymieszać z ciepłym
mlekiem, łyżką mąki i cukru a następnie odstawić na 10 – 15
minut do momentu aż drożdże ruszą.
Jeżeli natomiast mamy drożdże
suszone, czynność tą pomijamy.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem
waniliowym na puszystą masę. Masło lub margarynę rozpuścić a
następnie wystudzić. Do utartej masy jajecznej dodać przesianą
mąkę, roztopiony i schłodzony tłuszcz, szczyptę soli i na końcu
rozpuszczone w mleku drożdże.
Całość dokładnie wyrobić a
następnie pozostawić w ciepłym miejscu do czasu aż podwoi swoją
objętość na około 1, 5 – 2 godzin.
W czasie gdy ciasto będzie rosło
przygotować kruszonkę.
Składniki na kruszonkę:
180
g mąki pszennej
100
g cukru
16
g cukru waniliowego
pół
kostki roztopionego masła
Sposób wykonania kruszonki:
Masło rozpuścić i połączyć z
pozostałymi składnikami.
Gdy ciasto będzie już wyrośnięte,
przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy, lub wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić jeszcze
do ponownego wyrośnięcia na ok 15 minut.
Na cieście ułożyć owoce ( nie ma
potrzeby wcześniejszego ich rozmrażania) całość posypać
kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i
piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego :-)
Kusząco-apetyczny kawałek ciasta. Cudownie wygląda.
OdpowiedzUsuńO tak,takie uwielbiam:)Chyba ze 100 lat mnie nie było u Ciebie:)
OdpowiedzUsuń