.

.

niedziela, 12 maja 2013

Placek drożdżowy z czarną porzeczką i kruszonką

Ciąg dalszy pozbywania się mrożonych owoców z zeszłego roku.
Tym razem upiekłam ciasto drożdżowe z mrożoną czarną porzeczką. Przepis wzięłam z tej strony, dodałam dodatkowo kruszonkę.
Wspaniałe puszyste ciasto z kruszonką na wierzchu, polecam :-)


Składniki na dużą blachę ciasta:
500g mąki pszennej
50 g drożdży świeżych lub 21 g drożdży suszonych
1 szklanka mleka
100 g masła lub margaryny
150 g cukru
1 cukier waniliowy
4 żółtka
szczypta soli
400 – 500 g mrożonych owoców ( dałam czarną porzeczkę)

Sposób wykonania:
Jeżeli mamy świeże drożdże, to należy je wcześniej rozkruszyć a następnie wymieszać z ciepłym mlekiem, łyżką mąki i cukru a następnie odstawić na 10 – 15 minut do momentu aż drożdże ruszą.
Jeżeli natomiast mamy drożdże suszone, czynność tą pomijamy.

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Masło lub margarynę rozpuścić a następnie wystudzić. Do utartej masy jajecznej dodać przesianą mąkę, roztopiony i schłodzony tłuszcz, szczyptę soli i na końcu rozpuszczone w mleku drożdże.
Całość dokładnie wyrobić a następnie pozostawić w ciepłym miejscu do czasu aż podwoi swoją objętość na około 1, 5 – 2 godzin.
W czasie gdy ciasto będzie rosło przygotować kruszonkę.



Składniki na kruszonkę:
180 g mąki pszennej
100 g cukru
16 g cukru waniliowego
pół kostki roztopionego masła


Sposób wykonania kruszonki:
Masło rozpuścić i połączyć z pozostałymi składnikami.

Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy, lub wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić jeszcze do ponownego wyrośnięcia na ok 15 minut.
Na cieście ułożyć owoce ( nie ma potrzeby wcześniejszego ich rozmrażania) całość posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego :-)

2 komentarze:

  1. Kusząco-apetyczny kawałek ciasta. Cudownie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak,takie uwielbiam:)Chyba ze 100 lat mnie nie było u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)