Ciąg dalszy moich wypieków z owocami. Tym razem przepis na
wspaniały, delikatny ucierany placek z owocami. Polecam, jest tak miękki i
puszysty, że nie można się od niego oderwać. Przepis pochodzi z gazety "Ciasta na lato".
Składniki na jedną
blachę o wymiarach 36x24:
2 szklanki mąki pszennej
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1 op. ( 16 g) cukru waniliowego
ok. 600 g mrożonych lub świeżych owoców ( dałam maliny,
truskawki i porzeczki)
cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
Masło lub margarynę rozpuścić i wystudzić.
Białka oddzielić od żółtek i ubić wraz c cukrem i cukrem
waniliowym. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku. Mąkę przesiać,
dodać do ubitej piany, stopniowo dodać pozostałe składniki i dokładnie
wymieszać.
Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć
ciasto do blachy, wyrównać, ułożyć na wierzchu świeże lub mrożone owoce ( nie
ma potrzeby ich wcześniejszego rozmrażania)
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w
temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)
z pysznym,kwaśnym,wiosennym rabarbarem takie ciacha lubię;)
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto, może skorzystam z przepisu, bo wydaje się proste, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńpyszne ciasto :) zależnie od pory roku można tylko zmieniać owoce :D
OdpowiedzUsuń