Jeden z zaległych przepisów, który
musiał czekać na swoją kolej. Wspaniała puszysta dwukolorowa babka. Bardzo
prosta w wykonaniu i po u pieczeniu szybko znika. Polecam. Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki
na formę z kominem:
1
szklanka mąki pszennej
¾
szklanki mąki ziemniaczanej
1,5
łyżeczki proszku do pieczenia
1
szklanka cukru
4
jajka
cukier
waniliowy
250
g masła lub margaryny
2
łyżki kakao
cukier
puder do posypania
Sposób
wykonania:
Masło
lub margarynę rozpuścić a następnie wystudzić.
Jajka
w całości zmiksować z cukrem na puszystą gładka masę. Pod koniec miksowania dodać
cukier waniliowy.
Obie
mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo na przemian ze
schłodzonym tłuszczem do masy jajecznej cały czas miksując.
Gdy
wszystkie składniki dobrze się połączą, ciasto podzielić na dwie części i do
jednej dodać 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki.
Formę
z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Dno foremki wypełnić
najpierw ciastem jasnym a następnie ciemnym.
Całość
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 – 60 minut w temperaturze 180 stopni
C.
Przed
wyjęciem sprawdzić, patyczkiem czy babka się upiekła.
Po
wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego
:-)
Grażynko co wejdę na Twoją stronę to jestem głodna :))))Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGrazynko,ja chyba z ciast to najlepiej lubie takie babkowe :D dzis wlasnie dostalam ,,zamowienie ,,od syna na upieczenie takiej do szkoly :D
OdpowiedzUsuńWiesz Ewuniu, że ja także. Takie babki piekłam jak wyszłam za mąż. Najlepiej mi wtedy wychodziły :-)
Usuń