.

.

niedziela, 29 grudnia 2013

Szynka glazurowana



Po świętach pozostało mi mnóstwo przepisów więc postaram się w miarę możliwości je zamieścić na blogu. Dzisiaj  podam przepis na wspaniałą szynkę w glazurze, którą piekł mój szwagier według tego przepisu.



Składniki na glazurę:
Skórka otarta z wyparzonej i wyszorowanej  1cytryny
Skórka otarta z wyparzonej i wyszorowanej  1 pomarańczy
3- 4 łyżki miodu
½ szklanki soku z pomarańczy
kilka goździków
3 czubate łyżki musztardy Dijon

Składniki na szynkę:
1 kg szynki wieprzowej w całości
1 marchew obrana i pokrojona w słupki
1 seler obrany i pokrojony na mniejsze części
3 – 4 liście laurowe
1 cebula drobno pokrojona
1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
kilka rozgniecionych goździków
szczypta pieprzu cayenne
kilka listków świeżej mięty
kilka listków tymianku



Sposób wykonania:
Szynkę włożyć do garnka wypełnionej wodą powyżej wysokości szynki, dodać łyżeczkę ziarenek czarnego pieprzu, rozkruszone goździki, pieprz cayennne, liście laurowe, cebulę, marchew, seler i tymianek.

Gotujemy pod przykryciem od czasu zagotowania 30 minut a następnie wyjąc z wywaru i naciąć w kilku miejscach

Przygotowujemy glazurę:
Skórkę z pomarańczy i cytryny pokroić na drobno, dodać miód, sok z pomarańczy i 3 czubate łyżki musztardy. Wszystko dokładnie mieszamy.

Szynkę nadziać goździkami i wysmarować glazura za pomocą pędzelka.
 

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 160 stopni C z termoobiegiem kilkakrotnie smarować glazurą szynkę w czasie pieczenia.

W końcowej fazie szynkę pokroić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym na liściach kapusty.  Dodać odrobinę wywaru w kórym gotowała się szynka i całość podpiec jeszcze 25 minut
Smacznego :-)

3 komentarze:

  1. Ach, jak to wygląda! Można smakować przez ekran! Pozdrowienia dla Szwagra i wszystkiego dobrego w 2014 roku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Grażynko uwielbiam takie połączenia, owoce i mięso bardzo często goszczą razem w mojej kuchni.
    Życzę Ci kochana w nadchodzącym roku samych sukcesów i powodzenia, w każdej dziedzinie życia. :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Szynka wygląda smakowicie,czytając przepis napewno też tak smakowała.Grażynko z okazji Nowego Roku jako stały i wierny czytelnik Twojego bardzo ciekawego bloga,życzę Tobie i Twojej rodzinie zdrowia,pomyślności,a Tobie pomysłów na wiele wspaniałych przepisów.Krzysztof

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)