.

.

niedziela, 5 stycznia 2014

Rafaello bez pieczenia



Tym razem podam przepis na wspaniałe ciasto rafaello, które robiła moja siostra wraz z dziećmi przy okazji urodzin mojej córki.  Ciasto wyszło pyszne, niesamowicie  delikatne. Połączenie kremu, kajmaku i wiórków kokosowych to jest to co tygrysy lubią najbardziej. Pycha!

Składniki:
3-4 duże paczki herbatników
1 litr mleka
250 g margaryny
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
 1 szklanka cukru
200 g wiórków kokosowych
puszka masy kajmakowej


Sposób wykonania kremu budyniowego:
Z litra mleka odlać 600 ml i podgrzać w garnku.  Pozostałą część mleka połączyć z mąką pszenną, ziemniaczaną i cukrem, wszystko dokładnie wymieszać . Gotową masę przełożyć do ciepłego mleka i gotować na małym ogniu cały czas mieszając do momentu aż się utworzy gęsta masa budyniowa.
Gotową masę wystudzić a następnie dodać stopniowo do niej margarynę cały czas miksując. Gdy oba składniki się dobrze połączą, dodać  połowę wiórków kokosowych i wszystko wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim bardzo blisko siebie herbatniki.
Na ułożoną warstwę z herbatników rozsmarować ½ puszki masy kajmakowej, przykryć kolejną warstwą herbatników i czynność powtórzyć do wyczerpania się składników.
Na wierzch herbatników wyłożyć masę budyniową i całość posypać pozostałą ilością wiórków kokosowych.
Gotowe ciasto wstawić na 3 godziny do lodówki przed podaniem.
Smacznego :-)

7 komentarzy:

  1. wspaniały przepis...dziękuję i pozdrawiam
    Co mi w duszy gra

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko...po co ja tu przyszłam?:( Uśliniłam się i o suchym p...idę do się :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowicie wygląda.Ale Tobie szybko córka urosła.Ja myślałem, że ten napis to z okazji Twoich urodzin.

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam rafaello na herbatnikach, ale bez kajmaku. O raju, aleś mi narobiła smaka, Grażynko!!!! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. No, to teraz dojechałaś mnie tym ciastem, wygląda i pewnie smakuje bosko :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam to ciasto, jest naprawdę dobre. Zamiast herbatników można dać krakersy, też wychodzi bardzo ciekawe w smaku.

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam parę razy to ciasto, naprawdę dobre i zawsze wychodzi. Zamiast herbatników dobrze pasują też krakersy.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)