Styczeń to zawsze miesiąc obfitujący we wszelakie
uroczystości rodzinne, dlatego też nie za bardzo mam czas tutaj bywać.
Uzbierałam mnóstwo zdjęć z moich wypieków i nie tylko, mam nadzieję, że nie
zapomnę jak to się robi ;-)
Jeżeli o uroczystościach już mowa, to dzisiaj podam przepis
na wspaniały czekoladowy tort.
Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.
Składniki na biszkopt
czekoladowy:
220
g mąki pszennej
3
łyżki kakao
2
łyżeczki kawy rozpuszczonej w małej ilości wrzącej wody
250
g cukru
6
jajek
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto
masło lub margaryna do smarowania tortownicy i bułka tarta.
Sposób wykonania:
Białka oddzielić od żółtek
i ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym
żółtku i wszystko dokładnie zmiksować.
Mąkę przesiać z proszkiem
do pieczenia, dodać kakao, rozpuszczoną i schłodzoną kawę, połączyć z ubitą
pianą i delikatnie wymieszać.
Dużą tortownicę y
wysmarować masłem lub margaryną a następnie posypać bułką tartą zarówno dno
tortownicy jak i boki.
Gotowe ciasto wlać do
tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 190
stopni ok. 40 minut.
Wyjąć, wystudzić.
Składniki na krem:
500 ml śmietany 36%
4 – 5 łyżek cukru pudru
2 czekolady gorzkie
1 czubata łyżka kakao
3 łyżeczki kawy
rozpuszczalnej
3 łyżki wrzącej wody
Składniki na poncz:
2 szklanki wody mineralnej
nie gazowanej
łyżeczka olejku rumowego
2 łyżki cukru pudru
można dodać odrobinę spirytusu
lub rum zamiast olejku rumowego
Dodatkowo:
1 dżem z czarnej porzeczki
400 g rurek w czekoladzie
ażurki czekoladowe do
przybrania
kilka kropel zielonego
barwnika
Sposób wykonania kremu:
Śmietanę ubić na sztywno,
odłożyć kilka łyżek do dekoracji.
Czekoladę rozpuścić w
kąpieli wodnej i wystudzić. Kawę rozpuścić we wrzącej wodzie i wystudzić.
Do ubitej śmietany dodać
kakao, cukier puder, rozpuszczoną i schłodzoną kawę, i rozpuszczoną i
schłodzoną czekoladę. Wszystko dokładnie zmiksować.
Biszkopt przekroić wzdłuż
na 3 części. Pierwszą część biszkoptu nasączyć ponczem i posmarować ½ słoiczka
dżemu z czarnej porzeczki, następnie położyć drugi krążek, nasączyć go ponczem
i nasmarować 1/3 kremu czekoladowego.
Na wierzch położyć
ostatnią część biszkoptu i nasączyć ponczem a następnie nałożyć na wierzch i
boki pozostała ilość kremu i dokładnie całość rozprowadzić.
Rurki czekoladowe przeciąć
na pół i ułożyć z boku tortu, docisnąć.
Odłożoną część białej
śmietany ubić i szprycą dekorować tort.
Małą ilość kremu rozrobić
z barwnikiem ( dałam zielony) i kolorowym kremem udekorować tort.
Po udekorowaniu tort
przechowywać w lodówce.
Smacznego :-)
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda...A ja tez tak mam...sporo zaległych przepisów..i brak czasu na ich opisanie ..i też czasem myślę, że zapomnę co i jak robiłam..
OdpowiedzUsuńCzasem szukam przepisu na wykwintne ciasto-tort, a tu taki rarytas..:-)
OdpowiedzUsuńNo cóż Grażynko, Twoi biesiadnicy byli zachwyceni, jak zawsze. Moje dzieci teraz znowu będą marudzić, że chcą zmiany żywicielki. A ja sobie tylko (bez żalu) popatrzę :-)
OdpowiedzUsuń