Ciepło..
cieplej, czy to już wiosna? Za oknem
ptaki nie przestają koncertować.. Nawet pies chętniej wychodzi na spacery :-)
Dzisiaj postanowiłam
zrobić na obiad kartacze. Z podanego przepisu wyszło mi 14 sztuk.
Składniki na ciasto:
1,5 kg
surowych ziemniaków
4 ziemniaki gotowane
6 – 8 łyżek mąki ziemniaczanej
Składniki na nadzienie:
500 g
wieprzowiny ( u mnie łopatka)
3 marchewki
½ selera
2 pietruszki
2 kostki
rosołowe
3 listki
laurowe
Kilka kulek
ziela angielskiego
1 łyżeczka
majeranku
1 łyżeczka
bazylii
Sól do smaku
1 jajko
½ kg cebuli
Olej
Sposób wykonania ciasta:
4 ziemniaki
ugotować w całości, wystudzić i zmielić.
Surowe
ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach a następnie odcedzić z
wody.
Surowe i
gotowane ziemniaki połączyć ze sobą, dodać mąkę ziemniaczaną i zagnieść
jednolite ciasto.
Sposób wykonania nadzienia:
Mięso
pokroić na mniejsze części i ugotować w
wodzie z dodatkiem obranych warzyw, kostek rosołowych, ziela angielskiego, liści laurowych. Całość gotować ok 1 godziny.
Po ugotowaniu mięso i warzywa odcedzić z wody i wystudzić.
Wystudzone
mięso zmielić wraz z warzywami 1 raz.
Cebulę pokroić
w kostkę i zeszklić na oleju.
Do
zmielonego mięsa dodać połowę usmażonej cebuli, majeranek, bazylię, sól do
smaku i jajko.
Z ciasta
formować placki wielkości dłoni, na każdy nakładać mięsny farsz a następnie,
brzegi zlepić ze sobą i uformować owalne kartacze.
Gotowe
kartacze wrzucać na wrzącą osoloną wodę i gotować 20 minut od chwili
wypłynięcia.
Po
ugotowaniu podawać gorące z usmażoną
cebulką.
Smacznego
:-)
O tak wiosna, moje koty prawie do domu nie wracają, mimo że kastraty:)
OdpowiedzUsuńLubię kartacze, zwłaszcza te gotowe jak ktoś zrobi, a więc Grażynko...wpraszam się na kluchę :)
Pysznie wyglądają okraszone z cebulką. Bardzo lubię, ale trochę pracochłonne. Ja nadzienie robię z surowego mięsa. Spróbuję kiedyś z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńBoże, tyle razy sobie obiecywałam, że zrobię... Ja najlepiej lubię z nadzieniem ruskim :-)
OdpowiedzUsuń