.

.

niedziela, 30 marca 2014

Ciasto snikers



Dzisiaj miałam taki dzień, że wszystko szło mi pod górkę. Ciasto drożdżowe nie chciało mi wyrosnąć ale mimo to zaryzykowałam i postanowiłam je upiec. Całe szczęście, że nie wylądowało w koszu bo upiekło się wspaniale.

Teraz  podam przepis nie na drożdżowe ciasto lecz wspaniałe kruche ciasto z kremem. Coś dla miłośników kajmaku i orzechów. Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej żeby się przegryzło.
Przepis znalazłam na tej stronie. Polecam, jest przepyszne.
Należy przygotować blachę o wielkości 25x35 cm. ( Dobrze by było, żeby były trzy blachy takiej samej wielkości, ja miałam jedną)



Składniki na ciasto:
600 g mąki pszennej
½ szklanki cukru
200 g masła lub margaryny
2 jajka
2 żółtka
3 łyżki miodu
2 łyżki mleka
2 łyżeczki sody
1 opakowanie cukru waniliowego

Składniki na polewę orzechową:
200 g posiekanych orzechów laskowych, ziemnych, włoskich ( do wyboru)
1 łyżka cukru
1 łyżka miodu
90 g masła lub margaryny

Składniki na budyń:
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
700 ml mleka
4 łyżki cukru

Dodatkowo:
Mała puszka masy kajmakowej ok 200 G



Sposób wykonania polewy miodowo orzechowej:
W garnuszku na małym ogniu rozpuścić margarynę z miodem i cukrem. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą, dodać posiekane orzechy i jeszcze chwilę całość gotujemy cały czas mieszając. Gotową polewę zdjąć z ognia i wystudzić.


Sposób wykonania ciasta:
Z podanych składników zgnieść ciasto, podzielić na 3 równe części i każdą rozwałkować na prostokąt o wielkości blachy.

Pierwszą część ciasta ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na tą część ciasta równomiernie rozłożyć całą polewę orzechowo – miodową.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 170 stopni C.

Po upieczeniu pierwszej części poczekać aż się trochę wystudzi i delikatnie wyjąć z blachy.
Tak samo upiec kolejno drugi i trzeci  placek (bez polewy) w tej samej temperaturze czyli 170 stopni C, tylko trochę krócej czyli 12 minut.

Przygotować budyń:
Z 700 ml mleka zagotować 500 ml z cukrem. Resztę mleka wymieszać z budyniem i mąką pszenną i ziemniaczaną. Gdy mleko będzie się gotować, przelać budyń z mąkami i pogotować chwilę do momentu aż zgęstnieje energicznie mieszając. Po ugotowaniu wystudzić.

Na jedną część placka ( bez polewy) rozłożyć równomiernie wystudzony budyń, przykryć drugim plackiem ( bez polewy) i rozsmarować na nim równomiernie masę kajmakową.
Masę kajmakowa przykryć ostatnim plackiem z plewą orzechowo miodową.

Ciasto wstawić na noc do lodówki, żeby składniki się przegryzły.
Smacznego :-)











6 komentarzy:

  1. I bym się Grażynko skusiła na taki wypiek, ale kto za mnie rozwałkuje te trzy placki? :( pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  2. smak tego ciasta jest wspaniały, uwielbiam chrupiące orzechy i ciągnącą się warstwę karmelu. Ale ta ilość cukru, kalorii, chyba by mi nie pozwoliła zjeść nawet kawalątka bez wyrzutów sumienia. Coś przez zimę przybyło mi za wiele warstewek tłuszczyku. Niestety :(
    Pozdrawiam ciepło
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapiszę sobie Grażynko ten przepis, bo miewam napady na takie słodkości, więc się skuszę. Bardzo fajne ciasto na zaspokojenie takiego apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto wygląda przepysznie i jest w nim wszystko co lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Orzechy zabieram wszystkie z jednym kawałkiem ciasta i nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba:) Mniammmm

    OdpowiedzUsuń
  6. O Jessu, Grazia, chyba bym padła po takiej dawce słodkości :-D
    P.S. A kiedy bedzie to: "wytrawnie"?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)