Jeżeli mamy mało czasu na przygotowanie jakiegoś pysznego
ciasta, polecam ten wspaniały jabłecznik. Bardzo prosty w wykonaniu i wszystkie
składniki miesza się łyżką. Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki na dużą tortownicę ciasta:
3 szklanki mąki
1 i ¾ szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
4 jajka
1/3 szklanki soku pomarańczowego
1 szklanka oleju roślinnego
4 – 5 jabłek pokrojonych w małe
kawałki
5 łyżek cukru
2 – 3 łyżeczki cynamonu.
Sposób wykonania:
W jednym naczyniu mieszamy
dokładnie łyżką wszystkie składniki płynne, czyli: olej, sok pomarańczowy,
jajka.
W drugim naczyniu mieszamy
dokładnie ze sobą wszystkie składniki suche, czyli: mąkę, proszek do pieczenia,
cukier, cukier waniliowy, sól.
Do suchych składników dodać mokre
i wszystko wymieszać łyżką do momentu aż składniki się ze sobą połączą.
Jabłka obrać i pokroić drobno. Wymieszać
z cynamonem i 5 łyżkami cukru.
Tortownicę wysmarować tłuszczem i
posypać bułką tartą.
Połowę jabłek rozłożyć na dnie
tortownicy, wylać na nie ciasto i na wierzch rozłożyć pozostałą ilość jabłek.
Całość wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec 1 godzinę 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przed wyjęciem sprawdzić
patyczkiem czy ciasto się upiekło.
Smacznego :-)
Kiedyś robiłam podobne ciasto z olejem i wodą. Było szybkie i bardzo wilgotne. Twoje Grażynko nabiera dodatkowego smaku który nadaje mu sok.
OdpowiedzUsuńPychota taka szarlotka. Narobiłaś mi apetytu, mimo późnej pory :)
OdpowiedzUsuńWygląda na smakowite i pewnie takie jest. Z pewnością spróbuję ,bo lubię takie przepisy :-)
OdpowiedzUsuńObok sernika,następne ulubione moje ciasto.
OdpowiedzUsuńRewelacyjne!!! Coś na szybko, gdy mamy niespodziewanych gości :) Super przepis :)
OdpowiedzUsuń