.

.

piątek, 25 kwietnia 2014

Chleb pszenno – owsiany z suszonymi pomidorami.



Już dawno nie piekłam żadnego chleba, więc postanowiłam upiec chleb pszenno – owsiany z suszonymi pomidorami.  Po raz pierwszy piekłam chleb z dodatkiem mąki owsianej i zastanawiałam się jak będzie smakował. Wbrew moim obawom wyszedł przepyszny. Pachnący ziołami, pomidory nadały mu ostrości i wyrazistości. Polecam :-)
Przepis własny.


Przepis na dwa bochenki chleba  ( dwie keksówki) :
500 g mąki pszennej
250 g mąki owsianej
10 g suszonych drożdży
3 łyżki oliwy
320 ml ciepłej wody
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki ketchupu
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
6 suszonych pomidorów drobno pokrojonych
4 suszone śliwki drobno pokrojone
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego majeranku
½ łyżeczki kminku
1 łyżeczka prażonej cebulki.

Dodatkowo:
1 rozmącone jajko
1 łyżka mleka
Ziarno do posypania

Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Przykryć  ściereczką i pozostawić na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Foremki wysmarować tłuszczem. Ciasto podzielić na dwie części i przełożyć do przygotowanych keksówek. Pozostawić jeszcze do wyrośnięcia ok 45 minut.

Wyrośnięte ciasto wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnami.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 minut w temperaturze 210 stopni.
Po upieczeniu chleb wystudzić na kratce.
Smacznego :-)

3 komentarze:

  1. Wygląda świetnie, a że lubię pomidory to i pewnie by mi smakował.
    Wiem Grażynko z doświadczenia, że tam gdzie mamy masę obaw wychodzi cacy. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No, wreszcie coś dla mnie, chlebek! Zjadłabym na pewno sama cały, bo jestem baaardzo chlebusiowa :-D

    OdpowiedzUsuń
  3. Grażynko, chlebek wygląda fantastycznie :) Uwielbiam dodatki do chleba i makaronu :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)