Uwielbiam chałwę. Zawsze kojarzy mi się ze
świętami. Poszukując przepisów na święta znalazłam na tej stronie przepis na
wspaniały mazurek chałwowy. Od dzisiaj to mój mazurek Nr 1. Tak pysznego mazurka
w życiu nie jadłam. Polecam :-)
Przepis na
tortownicę o średnicy 26 cm
Składniki na ciasto kruche:
120 g zimnego
masła lub margaryny
80 g cukru pudru
łyżeczka olejku waniliowego
150 g mąki
pszennej
40 g mąki
ziemniaczanej.
Składniki na masę chałwowo – orzechową:
200 g dowolnej
chałwy
½ szklanki
śmietany kremówki 30% - 36%
10o g dowolnych
orzechów
1,5 łyżki cukru
pudru
Dodatkowo do przybrania:
100 g gorzkiej
czekolady
orzechy
Sposób wykonania kruchego spodu:
Masło lub margarynę
posiekać nożem. Dodać mąki, olejek, cukier puder i zagnieść jednolite ciasto.
Tortownicę
wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Odrobinę ciasta odłożyć na
uformowanie wałeczków na boki ciasta, wtedy skutecznie przytrzyma nam masę na
mazurku.
Gotowe ciasto
ponakłuwać i wstawić do gorącego piekarnika.
Piec ok. 30
minut w temperaturze 160 stopni C.
Przygotować masę chałwowo – orzechową:
Śmietanę,
chałwę, cukier puder i orzechy umieścić w malakserze i rozdrobnić na jednolitą
masę.
Gotową masę
przełożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając ok. 3
minut, do momentu, aż masa zacznie gęstnieć.
Gotową masę
przełożyć na kruchy spód i wyrównać.
Czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wierzch mazurka. Udekorować orzechami.
Ciasto najlepiej
jest przechowywać w lodówce.
Smacznego :-)
Wspaniały przepis na mazurek! Takiego jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńjak z chałwą to zabieram kawałek :) pyszności Grażynko. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńWitaj:) nominuję Cię do nagrody Liebster Blog Award. Więcej szczegółów tutaj http://waniliowapistacja.blogspot.dk/2014/05/nominacja-do-liebster-blog-award.html
OdpowiedzUsuń