Zostało mi dosyć dużo smalcu i nie wiedziałam co z nim zrobić. Podczas
przeglądania jednego z blogów znalazłam przepis na rogaliki z dodatkiem smalcu.
Początkowo obawiałam się, czy po upieczeniu nie wylądują w koszu, ale wyszły
tak pyszne, że już na drugi dzień nie zostało po nich śladu. Smalec jest w
ogóle nie wyczuwalny i dodaje ciastkom kruchości. Polecam :-) Przepis pochodzi
z tej strony.
Składniki:
500 g mąki pszennej
250 g smalcu w temperaturze pokojowej
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 10% - 18%
Szczypta soli
Dodatkowo:
Marmolada do nadzienia
do posypania cukier puder
Sposób
wykonania:
Z podanych składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto.
Gotowe ciasto na rogaliki podzielić na 3-4 części i każą rozwałkować na
okrągły placek.
Każdy okrąg podzielić na osiem części.
U podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę marmolady a następnie
całość zawinąć, tworząc rogalik.
Gotowe rogaliki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 – 12 w temperaturze
180 stopni C do momentu aż się zarumienią.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)
Bardzo lubię rogaliki, kocham ten kształt...ale to zawijanie mnie dobija. :(
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń