.

.

czwartek, 5 czerwca 2014

Rogaliki na smalcu



Zostało mi dosyć dużo smalcu i nie wiedziałam co z nim zrobić. Podczas przeglądania jednego z blogów znalazłam przepis na rogaliki z dodatkiem smalcu. Początkowo obawiałam się, czy po upieczeniu nie wylądują w koszu, ale wyszły tak pyszne, że już na drugi dzień nie zostało po nich śladu. Smalec jest w ogóle nie wyczuwalny i dodaje ciastkom kruchości. Polecam :-) Przepis pochodzi z  tej strony.

Składniki:
500 g mąki pszennej
250 g smalcu w temperaturze pokojowej
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 10% - 18%
Szczypta soli

Dodatkowo:
Marmolada do nadzienia
do posypania cukier puder


Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto.
Gotowe ciasto na rogaliki podzielić na 3-4 części i każą rozwałkować na okrągły placek.
Każdy okrąg podzielić na osiem części.

U podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę marmolady a następnie całość zawinąć, tworząc rogalik.
Gotowe rogaliki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 – 12 w temperaturze 180 stopni C do momentu aż się zarumienią.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię rogaliki, kocham ten kształt...ale to zawijanie mnie dobija. :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosiak18/3/15

    Rogaliki tego typu są na pewno przepyszne. Sama robię podobne. Dodaje też mak, orzechy czy posypkę sezamową. Na pewno też wykorzystam ten przepis. Sama robiłam na razie takie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-rogaliki-drozdzowe-z-dzemem/ ale warto czasami wprowadzać zmiany i spróbować czegoś nowego. Dziękuję Ci za przepis i czekam na kolejne.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)