.

.

niedziela, 27 lipca 2014

Delikatne ciasto z jabłkami i cynamonem



Temperatura nie sprzyja, żeby cokolwiek gotować a tym bardziej piec. Jednak musiałam się zmobilizować i zrobić coś z jajkami, ponieważ kończył się ich termin przydatności. W swoich zasobach „przepisowych” znalazłam przepis na delikatne ciasto z jabłkami. Nie jest skomplikowane a efekt końcowy wspaniały. Aromatyczny, delikatny puszek z jabłkami, wprost rozpływający się w ustach. Pycha!
Z podanego przepisu wyszła mi średniej wielkości blacha ciasta.


Składniki:
2,5 szklanki maki pszennej
7 jajek
210 g  masła lub margaryny, rozpuszczonego i schłodzonego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/3 szklanki cukru
Łyżeczka olejku waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
5 – 6 jabłek pokrojonych w większe cząstki.


Sposób wykonania:
Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier cały czas miksując. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodać stopniowo po jednym żółtku. Gdy wszystkie składniki będą już dobrze połączone dodać rozpuszczone i schłodzone masło, olejek i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki jeszcze chwile zmiksować.
Jabłka obrać i pokroić w większe cząstki, posypać cynamonem i wymieszać delikatnie z ciastem.
Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, przełożyć ciasto i wyrównać.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 – 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
Po wystudzeniu można posypać wierzch cukrem pudrem.
Smacznego :-)

7 komentarzy:

  1. Też takie czesto robię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Grażynko widzę, że wygląda i wierzę że smakuje. :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. super, szybkie, wilgotne i aromatyczne, pyszności, pozdrawiam Grażynko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto rewelacja :) Pozdrawiam Grażynko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super ciasto ci wyszło naprawdę. Podziwiam przepisy na blogach bo sporo się można dowiedzieć nowych rzeczy. Zawsze szukam sobie inspiracji na blogach zanim zacznę gotować. Ostatnio nie mam na to zbyt wiele czasu bo pochłania mnie przekształcenie spółki cywilnej w mojej firmie, ale zawsze staram się przeglądac co nowego bo dzięki temu moge sobie ułożyć jakiś plan działania na później.

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealny deser do porannej kawy w biurze. Prosimy o więcej takich deserowych rewelacji, które będziemy udostępniać tutaj: http://twojmlunch.blogspot.com/.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)