Udało mi się znaleźć chwilę wolnego czasu i postanowiłam
upiec jagodzianki z miodem. Ciasto nie należy do najłatwiejszych, bo jest dosyć
luźne a na dodatek się klei. Należy je umiejętne podsypywać mąką podczas
formowania bułeczek.
Warto się jednak pomęczyć dla efektu końcowego. Delikatne i
puszyste, rozpływające się w ustach bułeczki z jagodami w środku. Pycha!
Przepis znalazłam w moich przepastnych zasobach karteczkowych
wyciętych z gazet (z dość dużymi moimi modyfikacjami).
Z podanego przepisu wyszło mi 15 bułeczek średniej
wielkości.
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
14 g suchych drożdży
kilka kropel olejku waniliowego
80 g masła
250 mleka
2 jajka
4 łyżki miodu
szczypta soli
Nadzienie jagodowe:
300 g jagód
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki bułki tartej
Dodatkowo:
1 rozmącone jajko zmieszane z łyżką mleka
½ szklanki cukru pudru
1 łyżka wody
Sposób wykonania:
Mleko delikatnie podgrzać z miodem ( powinno być lekko
ciepłe). Mąkę przesiać dodać o niej masło, jajka, sól olejek waniliowy, drożdże
suszone i ciepłe mleko.
Zagnieść dokładnie gładkie i jednolite ciasto, starając się
nie podsypywać mąką. Można za pomocą miksera.
Gotowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny
do czasu aż podwoi swoją objętość.
Jagody delikatnie wymieszać z bułką tartą i cukrem pudrem.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 13 – 15 równych części.
Podsypując mąką każdy kawałek ciasta spłaszczyć, nałożyć łyżkę nadzienia
jagodowego, zlepić rogi ze sobą a następnie uformować bułeczkę.
Gotowe jagodzianki układać na wyłożonej papierem do
pieczenia blaszce w dość dużych odstępach i pozostawić do ponownego wyrośnięcia
na około 20 -30 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika, jagodzianki wysmarować
rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 17 – 20 minut
w temperaturze 190 stopni C.
Po wystygnięciu bułeczek cukier puder rozpuścić z odrobiną
wody i wysmarować wierzch bułeczek.
Smacznego :-)
Uwielbiam jagodzianki są mega.
OdpowiedzUsuńWidać na zdjęciu, jakie są puszyste i wyrośnięte, to musi być bardzo dobry przepis. No i dobra kuchareczka :-)
OdpowiedzUsuńświetne Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńOch Grażynko.....królestwo za jagodziankę. :) Dano nie robiłam, wiecznie brak czasu, chyba muszę się zmobilizować. :)
OdpowiedzUsuńmusza być smaczne:)
OdpowiedzUsuńpyszności, bardzo ciekawy przepis, muszę wypróbować, pozdrawiam Grażynko !
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty