.

.

piątek, 12 grudnia 2014

Buchty z powidłami



Kolejny puszysty wypiek, obok którego nie można przejść obojętnie, tym razem drożdżowy. Już dawno zamierzałam upiec buchty z powidłami według  tego przepisu. Niesamowicie puszyste bułeczki z marmoladą w środku, w sam raz do mleka na śniadanie. Polecam :-)


Należy przygotować tortownicę o wymiarach 26 cm

Składniki:
500 g maki pszennej
2  łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego 16 g
¼ łyżeczka soli
20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych
300 ml mleka
1 jajko
60 g roztopionego masła lub margaryny
skórka otarta z jednej cytryny
1 słoiczek powideł śliwkowych lub innych

Dodatkowo:
2 łyżki roztopionego masła
cukier puder do oprószenia


Sposób wykonania:
W przypadku, gdy mamy świeże drożdże należy najpierw z połowy mleka, cukru i drożdży zrobić rozczyn, natomiast, gdy mamy drożdże suche, czynność, tą należy pominąć.

Ze wszystkich składników zagnieść gładkie i jednolite ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości na około 1 – 1,5 godziny w ciepłym miejscu.

Tortownicę nasmarować tłuszczem.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 50 – 55 gramowe części.

Każdą część spłaszczyć, nałożyć łyżkę powideł i uformować kulę.
Uformowane bułeczki układać obok siebie w tortownicy, tak, aby stykały się obok siebie.
Gotowe ciasto pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 – 40 minut.

Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki posmarować na wierzchu rozpuszczonym masłem.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 – 27 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)

3 komentarze:

  1. Pyszne i z ulubionymi powidłami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem ,jak to robisz, ale zawsze kiedy czytam Twoje przepisy i oglądam fotki, to mi pachnie.....dziś zapach ciepłej drożdżówki.....mniam, mniam;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)