Już dawno
przymierzałam się do upieczenia tej szarlotki, tym bardziej, że zachwalała ją
moja córka. Dopiero teraz postanowiłam ją upiec. Przepis znalazłam tutaj.
Z podanego
przepisu wyszła duża tortownica ciasta.
Składniki:
1 szklanka maki pszennej
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 kg jabłek (dałam champion)
1 łyżeczka cynamonu
¾ kostki masła lub margaryny bardzo dobrze
schłodzonego
Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z
kaszą manną i proszkiem do pieczenia, a następnie podzielić na 3 równe części.
Obrane jabłka
zetrzeć na tarce na wiórki, dodać cynamon i wymieszać.
Tortownicę
wysmarować tłuszczem. Na dno tortownicy wysypać 1/3 suchych składników.
Wyrównać. Na suche składniki wyłożyć równomiernie ½ startych jabłek.
Na jabłka
ponownie wysypać 1/3 suchych składników i ponownie ½ jabłek.
Na całość wysypać
ostatnią część suchych składników.
Zimne masło lub
margarynę zetrzeć na tarce o dużych oczkach na wierzch szarlotki, czyli
ostatnią część suchych składników. Masło lub margaryna powinny być rozłożone
równomiernie
Wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego :-)
Piekłam różne warianty sypanej, ale dla mnie najlepsza jest ta gdzie tłuszcz daję na każdą warstwę suchych składników.
OdpowiedzUsuń