Najlepsze są nieplanowane sylwestry, zorganizowane w
ostatniej chwili.. Już dawno się tak nie wybawiłam jak teraz. Mam nadzieję, że
cały 2015 rok będzie tak udany jak tegoroczny sylwester, czego i wam życzę :-)
Dzisiaj podam przepis na wspaniały zapiekany omlet na cieście
kruchym. To był jeden z takich dni kiedy, głowę ma się pełną pomysłów i chce
się zrobić coś nowego, własnego i wszystko się udaje.
Dodając poszczególne składniki, wiedziałam, że to musi się
udać i nie pomyliłam się, wyszło przepyszne! Już dawno nie jadłam czegoś tak wspaniałego.
Połączenie idealnie kruchego ciasta z idealnie wypieczonym omletem oraz
wspaniały smak dały wyśmienity efekt. Polecam, nie będziecie zawiedzeni :-)
Przepis jest dla 3 – 4 osób.
Należy przygotować naczynie do zapiekania, ja użyłam blachy o wymiarach 30x30
Składniki na kruche
ciasto:
250 g maki
pszennej
1 łyżka
śmietany
130 g masła
1 jajko
Płaska łyżeczka
proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki
kminku mielonego
½ łyżeczki
soli (można dać odrobinę więcej)
Pieprz do
smaku
2 łyżeczki
suszonego majeranku
1 łyżeczka
bazylii.
Sposób wykonania ciasta:
Z podanych
składników zagnieść szybko ciasto. Naczynie do zapiekania wyłożyć papierem do
pieczenia lub wysmarować tłuszczem. Gotowe ciasto rozłożyć równomiernie (można
rozwałkować) na dnie i bokach przygotowanego naczynia.
Ciasto
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
20 – 30 minut w temperaturze 190 stopni C do momentu aż się lekko zarumieni.
Składniki na masę
omletową:
5 jajek
3 łyżki
kwaśnej śmietany
1 puszka
krojonych pomidorów
2 cebule
1/3 szklanki
oleju
1 łyżka
suszonej bazylii
3 łyżki
ostrego ketchupu
Sól, pieprz
do smaku
8 – 10 plastrów
boczku parzonego lub wędzonego
Sposób wykonania masy
omletowej:
Cebule pokroić i podsmażyć na 1/3 szklanki oleju do momentu
aż się zeszklą. Jajka rozkłocić, dodać śmietanę, krojone pomidory, ketchup, bazylię,
sól, pieprz oraz podsmażoną cebulę. Gotową masę omletową przelać na podpieczony
spód. Na wierzchu poukładać plastry boczku.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w
temperaturze 180 stopni C.
Podawać gorące.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz :)