Ponieważ nie mogę jeść surowych jabłek, często piekę ciasta
z ich dodatkiem. Ostatnio upiekłam wspaniały placek z jabłkami i bananami.
Przepis znalazłam w czasopiśmie „Najlepsze ciasta”. Polecam, jest naprawdę
pyszne.
Składniki na dużą
tortownicę:
1 i ½ szklanki maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
175g masła lub margaryny
2 jabłka
2 banany
2 łyżki wiórków kokosowych do posypania ciasta.
Sposób wykonania:
Margarynę roztopić na małym ogniu i wystudzić.
Jajka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masa jajeczną. Wszystko dokładnie wymieszać, pod koniec cały czas mieszając, dodawać stopniowo rozpuszczony i schłodzony tłuszcz.
Jajka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masa jajeczną. Wszystko dokładnie wymieszać, pod koniec cały czas mieszając, dodawać stopniowo rozpuszczony i schłodzony tłuszcz.
Jabłka i banany pokroić w plastry.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
2/3 ciasta wlać do tortownicy. Na wierzch ciasta wyłożyć wszystkie
jabłka i banany. Całość przykryć pozostałą częścią ciasta. Wierzch posypać
wiórkami kokosowymi.
Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45
minut w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego :-)
Wygląda bardzo smakowicie :) Z pewnością niedługo zrobie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam również na mojego bloga: http://passionatanyprice.blogspot.com/