.

.

piątek, 2 stycznia 2015

Placek bananowo - jabłkowy



Ponieważ nie mogę jeść surowych jabłek, często piekę ciasta z ich dodatkiem. Ostatnio upiekłam wspaniały placek z jabłkami i bananami. Przepis znalazłam w czasopiśmie „Najlepsze ciasta”. Polecam, jest naprawdę pyszne.


Składniki na dużą tortownicę:
1 i ½ szklanki maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
175g masła lub margaryny
2 jabłka
2 banany
2 łyżki wiórków kokosowych do posypania ciasta.


Sposób wykonania:
Margarynę roztopić na małym ogniu i wystudzić.
Jajka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masa jajeczną. Wszystko dokładnie wymieszać, pod koniec cały czas mieszając, dodawać stopniowo rozpuszczony i schłodzony tłuszcz.

Jabłka i banany pokroić w plastry.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
2/3 ciasta wlać do tortownicy. Na wierzch ciasta wyłożyć wszystkie jabłka i banany. Całość przykryć pozostałą częścią ciasta. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.

Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego :-)

1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo smakowicie :) Z pewnością niedługo zrobie :)
    Zapraszam również na mojego bloga: http://passionatanyprice.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)