Jak zwykle o tej
porze, zaczynam pozbywać się mrożonych owoców, żeby zrobić miejsce na nowe,
więc postanowiłam upiec ciasto z owocami. Przepis znalazłam na tej stronie. Miała
rację Asia, że jest pyszne. Nie za słodkie i ta chrupiąca kokosowa kruszonka,
pycha! Propozycja dla tych, którzy nie lubią proszku do pieczenia.
Przepis na blachę o
wymiarach 20X30 cm
Składniki na ciasto kruche:
150g mąki pszennej
150g mąki
ziemniaczanej
50g cukru
½ opakowania cukru waniliowego
150g masła lub
margaryny
1 jajko.
Składniki na budyń kokosowy:
1 i ½ szklanki mleka
krowiego
400 ml mleka
kokosowego
2 budynie o smaku
kokosowym, śmietankowym lub waniliowym
4 łyżki cukru (jeżeli
budyń nie jest słodzony)
Składniki na
kruszonkę kokosową:
100 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
100g wiórków kokosowych
125g schłodzonego masła lub margaryny.
Dodatkowo:
500 – 600g czereśni ( dałam mrożone, po wcześniejszym rozmrożeniu)
cukier puder do posypania wierzchu.
Sposób wykonania
ciasta:
Do miski wsypać obie mąki, cukry, dodać pokrojone masło lub
margarynę. Wszystko wymieszać i rozetrzeć w palcach do otrzymania kruszonki.
Dodać jedno jajko i szybko zagnieść ciasto.
Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce.
Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru
do pieczenia na placek o wielkości blachy, przełożyć na blachę, zdjąć
delikatnie wierzchni papier.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w
temperaturze 160 stopni C na kolor jasnozłoty.
Jeżeli mamy mrożone owoce to należy je odpowiednio wcześniej
rozmrozić.
Sposób wykonania
budyniu:
Zagotować 1 szklankę mleka krowiego z mlekiem kokosowym i
czterema łyżkami cukru. Proszek budyniowy rozpuścić w ½ szklance schłodzonego
mleka i całość dodać do gotującego się mleka. Gdy budyń zgęstnieje, odstawić z
ognia, przykryć przykrywką, żeby się nie utworzył kożuch na wierzchu.
Sposób wykonania kruszonki:
Obie mąki, cukier, masło i 50g wiórków kokosowych rozetrzeć w palcach
tworząc kruszonkę, pod koniec dodać pozostałą ilość wiórków.
Na podpieczony i wystudzony spód wyłożyć wydrylowane i przepołowione
czereśnie przecięciem do góry. Na czereśnie wyłożyć równomiernie budyń i całość
posypać kruszonką.
Temperaturę piekarnika zwiększyć do 180 stopni C.
Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35
minut w temperaturze 180 stopni C.
Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem, ja tą czynność
pominęłam.
Smacznego :-)
Faktycznie, kusząco apetyczne ciacho :)
OdpowiedzUsuń