.

.

czwartek, 23 kwietnia 2015

Bułeczki kokosowe



Dzisiaj dzień leniuchowania, więc czas opublikować kolejny wpis. Co powiecie o pysznych kokosowych bułeczkach? Są tak pyszne, że nie zdążyłam ich sfotografować przekrojonych, bo wyparowały ;-)  
Przepis wypatrzyłam w jednej z gazet.


Składniki na 10 bułeczek:
460g mąki pszennej
½ opakowania cukru waniliowego
70 g cukru
120 ml mleka kokosowego
50 ml mleka krowiego
70 ml ciepłej wody
30g wiórków kokosowych
½ łyżeczki soli
50 g masła lub margaryny
7g suchych drożdży

Dodatkowo:
Odrobina rozpuszczonego masła
Brązowy cukier do posypania.


Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść gładkie i jednolite ciasto a następnie odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia..
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 10 części.
Z każdego kawałka ciasta uformować wałeczek, a następnie zawinąć do środka jak ślimaczka.

Uformowane bułeczki przenieść na blachę wyłożoną papierem i pozostawić na 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia.

Przed włożeniem bułeczek do piekarnika wysmarować je rozpuszczonym tłuszczem i posypać brązowym cukrem.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 – 25 minut w temperaturze 200 stopni C.
Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz :)