Dzisiaj dzień leniuchowania, więc czas opublikować kolejny wpis. Co powiecie o pysznych kokosowych bułeczkach? Są tak pyszne, że nie zdążyłam
ich sfotografować przekrojonych, bo wyparowały ;-)
Przepis wypatrzyłam w jednej z gazet.
Składniki na 10
bułeczek:
460g mąki pszennej
½ opakowania cukru waniliowego
70 g cukru
120 ml mleka kokosowego
50 ml mleka krowiego
70 ml ciepłej wody
30g wiórków kokosowych
½ łyżeczki soli
50 g masła lub margaryny
7g suchych drożdży
Dodatkowo:
Odrobina rozpuszczonego masła
Brązowy cukier do posypania.
Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść gładkie i jednolite ciasto a
następnie odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia..
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 10
części.
Z każdego kawałka ciasta uformować wałeczek, a następnie
zawinąć do środka jak ślimaczka.
Uformowane bułeczki przenieść na blachę wyłożoną papierem i pozostawić
na 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia.
Przed włożeniem bułeczek do piekarnika wysmarować je
rozpuszczonym tłuszczem i posypać brązowym cukrem.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 – 25 minut
w temperaturze 200 stopni C.
Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz :)