Muszę koniecznie
nadrobić zaległości i opublikować zaległe przepisy. Święta już dawno minęły a
ja jeszcze nie podzieliłam się z Wami świątecznymi przepisami.
Dzisiaj
zaległy przepis na mazurka kajmakowo – kawowego z solonymi pistacjami i bezami.
Polecam :-) Przepis na dużą blachę.
Składniki na dużą blachę ciasta:
350 g mąki
krupczatki
100 g cukru
pudru
2 łyżki
gęstej śmietany 18 %
200 g
zimnego masła lub margaryny
2 żółtka.
Składniki
na masę kajmakowo kawową:
1
puszka masy kajmakowej 450 g
1
czekolada gorzka
100 g
miękkiego masła
3
łyżki kawy
200 g
solonych pistacji
Kilka bez
do przystrojenia mazurka
Sposób wykonania ciasta:
Masło lub margarynę
pokroić na mniejsze kawałki, dodać mąkę, żółtka, śmietanę, cukier i zagnieść
ciasto.
Gotowe
ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 – 2 godziny do lodówki, żeby się
schłodziło.
Schłodzone
ciasto rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Pozostawić odrobinę ciasta na wałeczki do boków ciasta.
Przed
wstawieniem do piekarnika ciasto ponakłuwać widelcem.
Całość
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni
C
Sposób
wykonania masy kajmakowej:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kawę rozpuścić w 3 –
4 łyżkach wrzącej wody. Masę kajmakową utrzeć z miękkim masłem, dodać
wystudzoną czekoladę i kawę, wszystko dokładnie zmiksować.
Masę kajmakową przełożyć na wystudzone ciasto, rozłożyć równomiernie
pistacje. Gdy masa zgęstnieje wierzch przystroić bezami, można je też polać
sosem czekoladowym.
Smacznego :-)
u Ciebie ciągle świąteczny klimat:) będzie idealny do kawy:)
OdpowiedzUsuńMniam!!! Uwielbiam mazurki, a dowiedziałam się o tym niedawno:) Pozdrawiam Grażynko :)
OdpowiedzUsuńGrażynka jeszcze świętuje :) Czekolad masa...brzmi pysznie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńmasa kajmakowo kawowa to prawdziwa rozpusta ;)
OdpowiedzUsuń