Drugi z zaległych świątecznych przepisów. Tym razem na mazurka kokosowego. Przepis pochodzi z tej strony. Ja zrobiłam z podwójnej ilości na dużą blachę. Polecam :-)
Składniki na kruche ciasto:
385g mąki krupczatki
50 g cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub
18%
200g schłodzonego masła lub
margaryny
2 żółtka
1/2 łyżeczki olejku waniliowego.
Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść
jednolite ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 1 – 2 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, z całości odjąć część na zrobienie
wałeczka wokół brzegów mazurka a resztę ciasta rozwałkować na placek wielkości dużej
blachy.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć rozwałkowane ciasto. Brzegi ciasta uzupełnić wałeczkiem z ciasta i lekko docisnąć.
Gotowe ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni C.
Składniki na krem śmietankowy:
250 ml śmietany kremówki 30 – 36%
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
½ słoiczka
konfitury z malin
pralinki Rafaello
1 szklanka
wiórków kokosowych
Sposób wykonania kremu śmietankowego:
Schłodzoną
śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodać serek
mascarpone i wszystko dokładnie zmiksować.
Wystudzone ciasto
posmarować konfiturą z malin, na to wyłożyć krem śmietankowy, całość posypać
wiórkami kokosowymi i udekorować Rafaello.
Gotowego mazurka można przechowywać przez trzy
dni w lodówce.
Smacznego :-)
Kolejny kuszący wypiek,Grażynko :)
OdpowiedzUsuń