.

.

piątek, 15 maja 2015

Kremowe ciasto na roladzie z bananami



Jeżeli chcecie zrobić wrażenie na gościach, to polecam to ciasto. Nie tylko wygląd ale i smak. Pyszny deser dla zwolenników bananów i kremu budyniowego. Polecam :-)
Początkowo, wydawało mi się dość trudne do wykonania, ale naprawdę warto było się trochę pomęczyć dla efektu końcowego. Jedyną trudnością według mnie jest to, że wykonanie jest rozłożone w czasie i dla  lepszego efekty należy je zrobić dzień przed podaniem.  Przepis pochodzi z tej strony.


Składniki na roladę biszkoptową:
6 łyżek mąki pszennej
6 jajek
6 łyżek cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
mały słoiczek dżemu o dowolnym smaku. (dałam z czerwonej porzeczki.
Dodatkowo należy przygotować czystą lnianą ściereczkę do zawinięcia rolady.

Sposób wykonania rolady biszkoptowej
Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając ubijać dodawać stopniowo po łyżce cukru. Gdy piana będzie dobrze ubita, dodać stopniowo po jednym żółtku, cały czas miksując.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z ubitą masą.

Dużą blachę o wymiarach 30x44 wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozprowadzić równomiernie na blasze.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 13 -15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt się upiekł.

Przed upieczeniem się ciasta czystą lnianą ściereczkę rozłożyć i posypać lekko cukrem pudrem. Gorący biszkopt zaraz po upieczeniu przełożyć na lnianą ściereczkę papierem do góry, zdjąć delikatnie papier i cały biszkopt zawinąć razem ze ściereczką wzdłuż krótkiego boku (tak, aby rolada była krótka i gruba). Tak zawinięte ciasto odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Po wystudzeniu zrolowane ciasto posmarować dżemem, ściśle zawinąć i pokroić na 18 kawałków o grubości około 1,3 cm.

Składniki na krem budyniowy:
1 litr mleka
2 budynie ( każdy po 40g bez cukru) o smaku waniliowym lub śmietankowym
7 łyżek mąki pszennej
9 łyżek cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
200g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
6 średnich bananów.

Sposób wykonania kremu budyniowego:
Z 1 litra mleka odlać połowę i zagotować z cukrami. Drugą połowę mleka rozrobić dokładnie z dwoma budyniami i mąką, tak, aby nie było grudek.
Rozrobioną masę budyniową wlać do gotującego się mleka, cały czas energicznie mieszając do momentu, aż budyń będzie bardzo gęsty.
Gorący budyń przykryć żeby nie było grudek i pozostawić do wystudzenia. Wystudzony budyń zmiksować z masłem lub margaryną.

Składniki na warstwę śmietanową:
400ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
1 gorzka czekolada

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.

Przygotować tortownicę o średnicy 24 – 26 cm. Pokrojone plastry rolady ułożyć bardzo ściśle na dnie i po bokach tortownicy. Na dno wyłożyć połowę masy budyniowej, na niej ułożyć obrane banany ściśle obok siebie, na nie wyłożyć pozostałą ilość masy budyniowej.
Na masę budyniową równomiernie wyłożyć ubitą kremówkę.
Wierzch udekorować startą czekoladą.
Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej dzień przed podaniem.
Smacznego :-)

1 komentarz:

  1. Ale ciekawe ciasto :-) Musi mieć ciekawe smaki.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)