Absolutnie fantastyczne! Najlepsze! Tak pysznego ciasta ucieranego
już dawno nie jadłam. Jeżeli ktoś lubi chałwę, to polecam to wspaniałe ciasto. Przepis
znalazłam w gazetce kulinarnej „Najlepsze ciasta”.
Składniki na dużą keksówkę:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
180 g masła lub margaryny
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g chałwy
Sposób wykonania:
Żółtka utrzeć z cukrami, masłem i pokruszoną chałwą na puszystą
masę. Mąkę połaczyć z proszkiem do pieczenia i wymieszać dokładnie z utartą
masą chałwową.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z
ciastem.
Dużą keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Całość
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 50 minut w temperaturze 180 stopni
C.
Przed wyjęciem z piekarnikiem sprawdzić patyczkiem, czy
ciasto się upiekło.
Smacznego :-)
będę musiała w takim razie koniecznie wypróbować, bo chałwę uwielbiam, pozdrawiam Cię serdecznie Grażynko :-**
OdpowiedzUsuńuwielbiam chałwę, więc Twoje ciasto także uwielbiam :) wspaniały pomysł Grażynko :)
OdpowiedzUsuńA ja zrobiłam je i mogę napisać z czystym sumieniem.Ciasto jest przepyszne.Smakowało wszystkim.Dziękuję Grażynko za cudowny przepis.Pozdrawiam Cię serdecznie i czekam na inne równie smaczne przepisy.Jola
OdpowiedzUsuń