Musiałam
wykorzystać mleczko kokosowe, bo kończył się termin spożycia. W poszukiwaniu
jakiegoś ciekawego przepisu, znalazłam tutaj przepis na kokosowe ucierane
ciasto z jabłkami. Nie pożałowałam swojego wyboru bo ciasto wyszło wyśmienite.
Wilgotne z wyczuwalnym posmakiem kokosa i jabłkami.. jednym słowem przepyszne.
Polecam :-)
Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm:
200 g mąki
pszennej
16 g cukru
waniliowego
100 g cukru
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
3 jajka
50 g wiórków
kokosowych
100 ml mleka
kokosowego
125 g masła
lub margaryny
3 – 4 jabłka.
Dodatkowo na wierzch po upieczeniu:
½ szklanki
cukru pudru
2-3 łyżki
mleka
Wiórki kokosowe
Sposób wykonania ciasta:
Masło utrzeć
z cukrami na puszystą masę. Nie przerywając ucierać dodać stopniowo po jednym
całym jajku. Mąkę zmieszać z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia.
Do utartej
masy dodawać stopniowo na przemian suche wymieszane składniki i mleko kokosowe.
Wszystko wymieszać tylko do połączenia się składników.
Jabłka
obrać, przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i na wierzchu ponacinać.
Ciasto
przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Na wierzch poukładać połówki
jabłek nacięciami do góry.
Całość wstawić
do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 160 stopni C.
Przed
wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
Sposób wykonania lukru:
Cukier puder
rozetrzeć łyżką razem z mlekiem. Polukrować wystudzone ciasto, posypać wiórkami
kokosowymi.
Smacznego
:-)
Kokos..to coś dla mnie..
OdpowiedzUsuń