Tym razem przepis na tartę z jabłkami i dżemem wiśniowym.
Przepis pochodzi z jednej z gazet.
Składniki na ciasto:
2 szklanki
mąki pszennej
½ szklanka
cukru
1 opakowanie
cukru waniliowego
120 g masła
lub margaryny
1 jajko
Dodatkowo:
3 jabłka
1 dżem
wiśniowy
Sposób wykonania ciasta:
Do mąki
dodać cukry, jajko oraz margarynę i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w
folię i włożyć do lodówki na godzinę, żeby się schłodziło.
Schłodzone
ciasto podzielić na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3.
Większą część
ciasta rozwałkować na placek trochę większy niż wielkość formy do tary.
Formę do
tarty wysmarować masłem lub margaryną, wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Boki
ciasta powinny lekko wystawać poza formę. Ja piekłam w tortownicy więc boki wyłożyłam
do 1/3 wysokości.
Jabłka obrać
i pokroić w plastry
Na spód
tarty wyłożyć dżem, na wierzch ułożyć plastry jabłka.
Mniejszą
część ciasta rozwałkować na placek, pokroić w paski. Można też wykroić z ciasta
listki i a także zrobić różyczki.
Na jabłka
wyłożyć pokrojone ciasto tworząc kratkę.
Całość
wstawić do piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po
upieczeniu wystudzić.
Smacznego
:-)
Fantastycznie wyglada.
OdpowiedzUsuńWspaniała!!! :)
OdpowiedzUsuń