.

.

niedziela, 31 stycznia 2016

Pączki kokosowe z budyniem



Tłusty czwartek już niedługo, więc postanowiłam upiec pączki kokosowe z budyniem. Przepis znalazłam na tej stronie. Zastanawiałam się czy nie będą za słodkie, ale wyszły takie pyszne, że na pewno jeszcze nie raz do nich wrócę. Wspaniałe, puszyste i delikatne, na następny dzień jeszcze smaczniejsze niż zaraz po upieczeniu.

Z podanego przepisy wyszło mi 30 pączków.



Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
70 g cukru
20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych
½ łyżeczki soli
3 jajka
80 g roztopionego masła lub margaryny
250 ml śmietanki kokosowej 22%
2 łyżki likieru kokosowego ( zastąpiłam wódką )


Dodatkowo olej do smażenia.

Sposób wykonania pączków:
Masło lub margarynę rozpuścić i wystudzić. Do mąki dodać drożdże (jeżeli są świeże zrobić wcześniej rozczyn), przestudzone masło, sól, cukier, jajka, śmietankę, cukier i zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Cisto będzie dość luźne, ale w miarę możliwości nie dosypywać mąki do ciasta.
Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 – 2 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Składniki na budyń:
100 g cukru
5 żółtek
40 g mąki pszennej
400 g mleka kokosowego
1 łyżka likieru kokosowego ( dałam rum )

Sposób wykonania budyniu:
Cukier utrzeć z żółtkami do białości i puszystości. 50 ml mleka kokosowego wymieszać z mąką, likierem kokosowym i dodać do utartych żółtek.

Pozostałą ilość mleka kokosowego ( 350 ml ) zagotować a następnie dodać masę jajeczną. Cały czas mieszać na małym ogniu do momentu aż budyń zgęstnieje. 

Gorący budyń przykryć folią tak aby przylegała do budyniu. Podczas wystygania nie mieszać.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 2 – 3 części i każdą rozwałkować na placek o średnicy 1 cm podsypując mąką. Szklanką wykrawać pączki i odkładać na tacę posypaną mąką. Pozostawić jeszcze 20 – 30 minut do wyrośnięcia.

Do naczynia wlać olej i podgrzewać na małym ogniu do temperatury 180 stopni C.
Każdy krążek wrzucać na gorący olej i smażyć z obu stron do momentu aż zbrązowieją.
Po usmażeniu pączki wykładać na papierowe ręczniki, żeby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu. Po wystygnięciu nadziewać budyniem.

Składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki wody
150 g wiórków kokosowych.
Sposób wykonania lukru:
Cukier rozpuścić razem z trzema łyżkami wody na małym ogniu. Posmarować pędzelkiem z każdej strony i obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Smacznego :-)

1 komentarz:

Dziękuję bardzo za komentarz :)