Dostałam od mamy nowe wycinki z gazet i w jednym znalazłam
ciekawy przepis na greckie faworki z Krety. Bardzo zaciekawił mnie przepis ze
względu na produkty wchodzące w skład tych faworków jak i sposób
wykonania. Jak się je wykonuje
podpatrzyłam na tym filmie.
Powiem szczerze, nie jest łatwo je zrobić. Ciasto
bardzo ciężko się rozwałkowuje i trzeba uważać, żeby nie wyschło bo będzie się
rwało. Niemniej jednak warto było się pomęczyć, gdyż faworki wyszły przepyszne.
Z podanego przepisu wyszło mi 30 faworków.
Składniki na syrop:
320 ml wody
1 kg cukru
1 czubata
łyżka miodu
Składniki na faworki:
1 kg mąki
130 ml oliwy
50 g mocnego
alkoholu
1 szklanka
ciepłej wody
1/3 łyżeczki
soli
Dodatkowo:
200 g rozdrobnionych migdałów.
Oliwę do smażenia
Sposób wykonania
syropu:
Do rondelka wlać wodę dodać cukier i miód. Podgrzewać na
małym ogniu cały czas mieszając do momentu aż cukier i miód się rozpuszczą i
powstanie syrop. Gotowy syrop zestawić z ognia i wystudzić.
Sposób wykonania
faworków:
Do mąki dodać oliwę, sól, alkohol, ciepłą wodę i zagnieść
jednolite i gładkie ciasto. Gotowe ciasto podzielić na kilka części. Części
jeszcze nie rozwałkowane włożyć do foliowego woreczka, żeby ciasto nie wyschło.
Każdą część rozwałkować cienko, następnie złożyć na pół i ponownie cienko
rozwałkować. Nożem lub radełkiem wykrawać wzdłuż paski o średnicy ok 3 – 4 cm.
Oliwę rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
Brzeg paska włożyć między zęby widelca, a następnie zanurzyć
we wrzącej oliwie i wstążkę ciasta zawijać na widelec. Gdy uformuje się ślimak,
widelec wyjąć. Smażyć z obu stron około 1 minuty na rumiano.
Upieczone faworki układać na papierowym ręczniku, żeby
wchłonęły nadmiar tłuszczu.
Gotowe faworki zanurzać w syropie i posypać migdałami.
Smacznego :-)
O rany..ale pyszności...ale to chyba ja cierpliwości już nie mam do takich rzeczy...
OdpowiedzUsuńRzeczywiście wyglądają dość oryginalnie, od razu czuć jakimiś Bałkanami :-)
OdpowiedzUsuń