.

.

czwartek, 10 marca 2011

Blok czekoladowy - wspomienie z dzieciństwa

Uwielbiam  czekoladę, wszystko co czekoladowe..  Często się łapię na tym, że wiele wypieków i deserów jest właśnie o smaku czekoladowym.
Dlatego po raz n – ty raz zrobiłam coś co kojarzy mi się z dzieciństwem  gdzie słodycze były na kartki  a o czekoladzie można było tyko pomarzyć  – blok czekoladowy. Chyba nigdy mi się nie znudzi. Czasami potrafię go zrobić dwa razy w tygodniu. A ponieważ mam chętnych na ten smakołyk, to znika w szybkim tempie.


Składniki:
250 g margaryny
Opakowanie niebieskiego  mleka w proszku ( 700 g)
½ szklanki wody lub mleka
1    1 1/5 szklanki cukru
4 łyżki kakao
4 paczki herbatników petit,
10 dag orzechów
Można dodać także : wiórki kokosowe i pokrojone drobno bakalie)

Sposób wykonania:
Margarynę rozpuścić, dodać cukier, kakao  a następnie pół szklanki wody lub mleka.
Wymieszać, dodać mleko w proszku. 
Gdy wszystkie składniki będą ze sobą dobrze połączone  na koniec wrzucić do masy połamane ciastka i orzechy. Wszystko razem wymieszać
Pozostawić do wystudzenia.
Smacznego :-)

13 komentarzy:

  1. Całe wieki nie jadłam takiego bloku czekoladowego!
    Pędzę po coś słodkiego i pozdrawiam:) Apetycznie tu u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  2. czekolada-to lubię. taki blok długo by przy mnie nie postał :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam takiego bloku czekoladowego, jakoś u mnie w domu nie było zwyczaju ;) Ale wygląda apetycznie, może wprowadzę nową tradycję dla mojej rodziny? :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. smak mojego dzieciństwa! uwielbiam...

    OdpowiedzUsuń
  5. Też pamiętam z dzieciństwa taki blok. Pyyyyyycha.

    OdpowiedzUsuń
  6. Blok czekoladowy chyba niesmiertelny i zawsze pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Blog Czekolady po prostu MUSI wypróbować i ten przepis :-)
    pozdrawiam baaaardzo czekoladowo

    OdpowiedzUsuń
  8. @kucharnia - Dziękuję :)
    @Kh - Minie też zawsze kusi :)
    @DominikaD- nawet się nie zastanawiaj nad wprowadzeniem, bo na prawdę jest wspaniały :)
    @myniolinka - mojego rónież :)
    @ ilka - tak, wspaniały smakołych :)
    @Doctor - tak, nieśmiertelny :)
    @Aurora - nawet się nad tym nie zastanawiaj, bo naprawdę warto :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj, to musi być przepyszne,nigdy jeszcze nie robiłam bloku czekoladowego, chyba czas najwyższy to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy3/12/14

    Jak mozna dodawac mleko w proszku do wlasnych wypiekow?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest stary dobry przepis z lat 80. :-)

      Usuń
  11. Jeszcze nie jadłem ale wiem że mi na pewno zasmakuje

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)