.

.

czwartek, 25 sierpnia 2011

Maślane rogaliki

Dzisiaj na dobre ugrzęzłam w kuchni i nikt i nic nie było mnie w stanie stamtąd wyciągnąć.. Wszystko szło mi bardzo składnie i sprawnie. Zabrałam się za pieczenie rogali.  Powiem szczerze, że po upieczeniu i spróbowaniu zaczęłam żałować, że nie zrobiłam podwójnej ilości. Jeszcze tak wspaniałych rogali w życiu nie jadłam.  Po prostu pycha !!

Przepis znalazłam TUTAJ

Składniki na 12 sztuk rogalików
580 g mąki pszennej ( 3 i 1/3 szklanki )
2 małe jajka
1 łyżka oleju
1 łyżka cukru
pół łyżeczki soli
1 szklanka letniego mleka (250 ml)
60 g roztopionego masła
20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży

Do posmarowania:
50 g roztopionego masła
1 jajko do posmarowania
mak do posypania

Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.
Jeżeli mamy  świeże drożdże to należy je najpierw rozetrzeć, dodać cukier, łyżkę mąki i odrobinę mleka. Odstawić do wyrośnięcia. W przypadku suchych drożdży nie ma takiej potrzeby (Należy tylko mąkę wymieszać z drożdżami i po kolei dodawać pozostałe składniki).  Rozpuścić masło i wymieszać z mlekiem (temperatura powinna być ok. 40 stopni ) Roztrzepać jajka, dodać sól, , cukier, olej i na końcu mleko z tłuszczem do przesianej mąki. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Ciasto  wyrobić tak długo aż będzie odstawać od ręki a następnie pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia .
Uformować w kulę i włożyć do miski i przykryć ręczniczkiem Pozostawić w ciepłym miejscu, by podwoiło objętość ok. 2 godzin.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, z których uformować kulki. Każdą podsypać mąką i rozwałkować na  na owalny placuszek o długości około 20 cm.  Po rozwałkowaniu każdy placuszek posmarować pędzelkiem nasączonym rozpuszczonym masłem. Zwinąć, jak naleśnika, wzdłuż krótszego boku. Po zwinięciu złączyć końce razem na kształt rogalików. Rogaliki ułożyć na blaszce, w sporych odstępach, odstawić do napuszenia (powinny podwoić objętość) około 1 godziny.
Po wyrośnięciu, przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem.
Piec w temperaturze 200ºC przez około  25 minut. Studzić na kratce.
Smacznego :)

15 komentarzy:

  1. Anonimowy25/8/11

    piękne! a jaka skórka wypieczona! cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie piękne.poproszę jednego..

    OdpowiedzUsuń
  3. @basiaP - Dziekuję Basiu. :)
    @bozena-1968 - Dziękuję Bożenko

    OdpowiedzUsuń
  4. ładniejsze niż sklepowe!

    OdpowiedzUsuń
  5. Och jakie wspaniałe rogaliki, aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  6. @Kaś - Kasiu masz rację, i smaczniejsze także :)
    @Avelina - mogę poczęstować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale się prezentują domowe rogaliki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne rogaliki!
    Uwielbiam własne pieczywo.Ma jedną wadę,natychmiast znika.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Twoje rogaliki wyglądają jak te, które jadałam w dzieciństwie... Oj, ciężko je było dostać, były takie pyszne! ;)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Prezentują się smakowicie.
    Chyba też się na nie skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. jak ja dawno nie jadłam rogali aż chyba sobie upiekę :)Piękne te Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj Ty wiesz co dobre:) wyglądają cudownie.Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. @ burczymiwbrzuchu - Dziękuję :)
    @Amber - oj tak masz rację.. Ja z tej porcji zjadłam tylko pól.. na resztę nie udało mi się już załapać. :)
    @Kasia - Ja też Kasiu kiedys takie jadłam kupne, a potem już nie można było dostać :)
    @Aldi - polecam :)
    @kuchennefascynacje - dziękuję bardzo i polecam :)
    @co by tu zjeść? - od tego dobrego to mi sadełko rośnie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj Kochana.. wprost idealny przepis jak dla mnie! Chętnie z niego skorzystam! Mniam!



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Super!!! Jak z porządnej piekarni !
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)