Wspaniałe aromatyczne bułeczki , lekko chrupiące. Bazowałam na przepisie z TEJ STRONY
Składniki na 12 bułeczek:
400 g mąki pszennej chlebowej
1 ½ łyżeczki czosnku granulowanego
20 g cukru
1 i ½ łyżeczki soli
8 g świeżych drożdży lub 4 g drożdży suchych
260 ml mleka
30 g roztopionego masła
Do smarowania:
1 rozmącone jajko
2 łyżki mleka
Mąkę przesiać, dodać do niej wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia ok. 2 godzin.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 12 części. Uformować kulki. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godziny.
Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki ponacinać wzdłuż a następnie posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z mlekiem.
Można posypać ziarnem lub makiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 15 minut.
Studzić na kratce.
Smacznego :)
lubie czosnek i takie buleczki to bym sobie zjadla:)
OdpowiedzUsuńCudowne!
OdpowiedzUsuńI takie zrumienione jak z obrazka.
Złociste i puszyste, po prostu piękne! :) A że miłośniczką czosnku jestem od dawna, na pewno bym się na takie bułeczki skusiła! :)
OdpowiedzUsuńKolejne pyszne bułeczki! Chyba dawno mnie tu nie było, albo Ty jesteś taka pracowita, bo widzę dużo nowych wpisów na Twoim blogu
OdpowiedzUsuńWow! Ekstra bułeczki, uwielbiam czosnek i muszą dzięki niemu być bardzo aromatyczne :D
OdpowiedzUsuń@ aga - polecam, te bułeczki są wspaniałe :)
OdpowiedzUsuń@Amber - dziękuję bardzo:)
@Karola, SmacznyKąsek.com - polecam, naprawdę są pyszne :)
@Ivka - Przychodzi taki czas , że zatrzymuję się na chwilę, żeby pomyśleć, ale teraz pędzę przed siebie.. i ciągle coś piekę :)
@Justinek - tak, rzeczywiście są bardzo aromatyczne :)
Mniam!
OdpowiedzUsuńPs: Jeszcze raz dziękuję za wyróżnienie w konkursie Sernik ;-D Nagroda oczywiście już dotarła.. i niedługo mam zamiar coś pysznego z książeczki przygotować ;-D
www.przysmakiewy.pl
Muszę kiedy zrobić takie bułeczki...
OdpowiedzUsuńMmm, nie ma to jak kopytka! A do tego wołowinka i sosik... mniam :)
OdpowiedzUsuń