Podchodziłam bardzo sceptycznie do marchwi jako składnika jakiegokolwiek ciasta więc efekt i wrażenia smakowe przerosły moje najśmielsze oczekiwania. Tak wspaniałe ciasto, że upiekłam je raz za razem . Dzieci siostry też były zachwycone :) Ciasto należy do tych cięższych . W smaku przypomina piernik dlatego też przekroiłam je wzdłuż i dałam masę podobną jak do orzeszków. Uważam że utrafiłam smakowo
Składniki na ciasto:
1 szklanka (250 ml) oleju
150 g cukru
1 szklanka oleju
3 jajka
2 i ½ szklanki marchwi startej na średnich oczkach
2,5 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina cynamonu do smaku
2 łyżki kakao
1 i ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na krem:
250 g śmietany 30% – 36 % dobrze schłodzonej
4 łyżki masy gotowej kajakowej
Polewa czekoladowa
1/3 kostki margaryny
1 łyżka wody
1 czubata łyżka kakao
4 łyżki cukru
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dodać po jednym żółtku. Dodać pozostałe składniki (marchew również ) i dokładnie wymieszać.
Blachę o wielkości 31 x 25. nasmarować masłem, posypać bułką tartą i wylać ciastem.. Piec, 1 godzinę 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na pól i dodać krem
Sposób wykonania kremu:
Ubić śmietanę, pod koniec upijania dodać masę kajmakową i wszystko dokładnie wymieszać.
Sposób wykonania plewy czekoladowej
Rozpuścić margarynę z łyżką wody w rondelku, dodać pozostałe składniki.
Polać gotową polewą ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
Smacznego :)
bardzo lubię marchewkowe, nie pomyślałam o tym, żeby je przełożyć czymś:)
OdpowiedzUsuńrzeczywiście wygląda jak piernk - bardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńzachwyciłam się ciastem z cukinią, więc może i marchewkowe przypadłoby mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja, do tej pory nie przekładałam niczym ciasta marchewkowego.
OdpowiedzUsuńwspaniale ciasto, uwazam, ze wlasnie z polewa czekoladowa smakuje najlepiej :)
OdpowiedzUsuń@Duś - kiedyś gdzieś przeczytałam, że można czymś przełożyć, więc dodałam krem kajmakowy :)
OdpowiedzUsuń@basuap - i smakuje jak piernik :)
@Kaś - polecam Kasiu. Naprawdę warto upiec to ciasto :)
@Avelina - polecam :)
@vanilla - też tak uważam :)