Uwielbiam ciastka, ciasta, ciasteczka z wszelkimi kremami. Ostatnio jednak robię ich trochę mniej gdyż potrzebne jest miejsce w lodówce na takie pyszności a póki nic się nie zmieni ograniczam tego rodzaju wypieki do minimum no chyba że jest jakaś okazja i zjada się na bieżąco :)
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki wody
łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem truskawkowy:
1- 2 szklanki truskawek świeżych Lu mrożonych
250 g serka mascarpone
5 - 6 łyżeczek żelatyny
ok. 1/4 szklanki wrzątku
2 łyżki cukru pudru
kilka truskawek pokrojonych w kostkę
kilka truskawek pokrojonych w kostkę
Sposób wykonania:
Białka oddzielić od żółtek, dodać cukier i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku nie przestając ubijać. Następnie dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.
Gotową masę na biszkopt wylać na dużą blachę.
Wstawić do gorącego piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni C ok. 17 minut.
Upieczony biszkopt zaraz po wyjęciu (jeszcze gorący ) przełożyć na obsypaną pudrem ściereczkę i zrolować. Pozostawić zrolowaną do wystygnięcia.
W międzyczasie przygotować krem. Truskawki zmiksować z cukrem pudrem, dodać serek mascaropne i rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i na koniec kilka pokrojonych truskawek. Gotową masę wstawić do lekkiego stężenia do lodówki ok. 15 minut.
Wystudzony biszkopt przełożyć ze ściereczki na folię i nałożyć masę truskawkową.
Zrolować biszkopt wraz z masą i zawinąć szczelnie w folię. Wstawić do lodówki na 2 godziny do stężenia.
Smacznego :)
Mmmm rolada... zjadłoby się...:)
OdpowiedzUsuńależ piękna ta rolada!
OdpowiedzUsuńRolada jest na mojej liście do zrobienia, poprzednie nazywały się porażka :)
OdpowiedzUsuńOj, szkoda że już po truskawkach :/
OdpowiedzUsuńZasadniczo rzecz biorąc, nie mogę zrobić rolady, bo po pierwsze się boję, że mi się biszkopt połamie, a po drugie nie mam takiej dużej blachy z piekarnika. Ale jak się przeprowadzę, to w końcu spróbuję, a co! Ta wygląda bardzo apetycznie :) Truskawki, mmm...
OdpowiedzUsuńZjadłabym taką roladę z truskawkowo-serowym kremem;)
OdpowiedzUsuń@Aciri - ja także lubię Aniu :)
OdpowiedzUsuń@basia - Dziękuję Basiu:)
@Kamila - polecam, naprawdę jest pyszna :)
@Justine - Ja także żałuję Justynko, że truskawek już nie ma bo ten owoc lubię najbardziej. Wprawdze zamroziłam, ale o już nie to :)
@gin - ja też tak myślałam, że mi się połamie, a jednak nie :)
@Monisia - polecam :)
rolada, przymierzam się do niej- kiedyś zrobię:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smaczne, z chęcią zjadłabym kawałeczek. Bardzo lubię rolady, jednak sama nie robię, raz próbowałam i mi się ciasto połamało i od tego czasu dałam sobie spokój.
OdpowiedzUsuńAch jaka apetyczna!
OdpowiedzUsuńI pewnie jest mięciutka i soczysta.. taka w sam raz na podwieczorek?
Stawię się gdzie trzeba, może być? :)))
Pięknie się rolada prezentuje! :)
OdpowiedzUsuńZawsze chciałam spróbować zrobić, ale jakoś odkładam to ciągle na potem.
@Duś - polecam:)
OdpowiedzUsuń@Avelina - Naprawdę polecam. Może za drugim razem się uda :)
@burczymiwbrzuchu - Polecam, jest naprawdę pyszna i nie tak pracochłonna jak się wydaje :)
ale ładna, widać, że puszysta. ja zawsze robię roladę z duszą na ramieniu czy się uda :)
OdpowiedzUsuńSuper ta roladka:) wyglada pysznie i orzeźwiająco:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:)
@ Tylko Spróbuj - dziękuję. :) A jeżeli pytałaś o konkurs, to musisz zamieścić post z przpisem u siebie na blogu na sernik a u mnie zgłosić tylko link do przepisu w poście który jest na temat konkursu :)
OdpowiedzUsuń@ Kaś - dziękuję Kasiu :)
OdpowiedzUsuń@ena p - dziękuję :)
pysznie wygląda na tle tych truskawek.. :-)
OdpowiedzUsuńMmmm..... ależ ja bym teraz zjadła kawałeczek tej rolady!
OdpowiedzUsuń