Z okazji przywitania jesieni umówiliśmy się z Christopherem z Kulinarny Świat Christophera że razem coś upieczemy. Mieliśmy coś upiec na pożegnanie lata, ale czasowo niestety nie udało się więc razem piekliśmy na przywitanie naszej złotej jesieni.
Jako, że Christopher jest mistrzem kuchni, poprosiłam go, żeby to on przedstawił jakiś swój przepis. Wybór padł na nadziewane jabłka w cieście.
Efekt.. wspaniały, czegoś tak wspaniałego jeszcze nie jadłam.
Dzięki Christopher za ten wspaniały przepis, na pewno wrócę do niego nie raz :)
A teraz zdjęcia Christchopera:
i moje
a teraz składniki i sposób wykonania :)
Składniki na 6 - 8 porcji:
2szkl. mąki
0,5 kostki margaryny
0,5szkl. śmietany 18%
2 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
konfitura wiśniowa
migdały płatki
cukier cynamonowy
jabłka,najlepiej antonówki,reneta,kruche. ( u mnie 6 sztuk bo na tyle starczyło ciasta )
0,5 kostki margaryny
0,5szkl. śmietany 18%
2 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
konfitura wiśniowa
migdały płatki
cukier cynamonowy
jabłka,najlepiej antonówki,reneta,kruche. ( u mnie 6 sztuk bo na tyle starczyło ciasta )
Sposób wykonania:
Jabłka wydrążyć i nadziać konfiturą.
Tłuszcz posiekać z mąką,dodać drożdże ze śmietaną i cukrem.
Ciasto zagnieść i rozwałkować.Pokroić na kwadraty 2x większe od jabłek.
Na każdy kwadrat położyć jabłko,obsypać cukrem cynamonowym.
Ciasto zlepić dokładnie nad jabłkiem.Wierzch posypać migdałami i wiórkami masła.
Piec w temp.180stop. około 20min do zrumienienia ciasta.
Wspaniałe są zarówno na gorąco jak i na zimno.
Smacznego :)
cudne są. i z cynamonowym aromatem ulubione.
OdpowiedzUsuńJabłka pieczone i cynamon to pyszny duet.Otulone ciastem wyglądają pięknie.
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe, przed upieczeniem przypominają mi ozdobne, wyschnięte makówki :) pieczcie razem, to super sprawa :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda jabłko po upieczeniu, będę musiała spróbować kiedyś tak zrobić :)
OdpowiedzUsuńWspaniałości! Urocze, cynamonowe paczuszki.
OdpowiedzUsuńfiu fiu! ale pyszności! uczta dla oka i podniebienia
OdpowiedzUsuńale fantazyjne! pewnie nie tylko mają cudowny smak, ale i zapach
OdpowiedzUsuńPisze sie na te jabluszka:) wygladaja super.
OdpowiedzUsuńGrazynko! Twoje pysznosci powalaja mnie na kolana! :)
OdpowiedzUsuńmmm, zjadłabym taki deserek :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja!
OdpowiedzUsuńPyszne pieczone jabłka w ciastowych szlafroczkach ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię połaczenie cynamonu i jabłek...:)niebo w gębie:)
OdpowiedzUsuńTakich jabłek jeszcze nie widziałam, świetny pomysł i prezentacja :)
OdpowiedzUsuńKokosowych jeszcze nie piekłam, także wszystko jak widać przede mną ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Bardzo dziękuję wszystkim za odwiedzenie mojego bloga i pozytywne komentarze.
OdpowiedzUsuńPolecam :) naprawdę są pyszne :)
Wypróbowałam przepis i myślę, że dołączy do tych często wykorzystywanych. Super pomysł. Bardzo smaczne i oryginale :)
OdpowiedzUsuń