Robiłam je po raz pierwszy i wyszły wspaniałe. Lekko słodkie i takie delikatne w smaku. Coś w sam raz na ciepłe dni. Szybko się je robi .. i jeszcze szybciej znikają :)
Składniki na 6 serniczków
- 720 g serków homogenizowanych ( u mnie 4 )
- 250 ml śmietany 30 % kremówki
- 4- 5 ł łyżek cukru pudru ( w zależności od rodzaju serków )
- 20 – 30 dag jeżyn
- 2 czubate łyżki żelatyny
- odrobina wrzącej wody do rozpuszczenia żelatyny
- 1 galaretka owocowa.
Sposób wykonania
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, serki i dokładnie wymieszać.
Jeżyny rozdrobnić blenderem i dodać do masy serowej.
Rozpuścić żelatynę w małej ilości wody i wystudzić. Dodać do masy serowej i zmiksować.
Gotowy sernik wlać do przygotowanych szklanek lub pucharków do wysokości ¾ i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Przygotować galaretkę owocową według przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Wlać na zastygnięte serniczki. Wstawić ponownie do lodówki na ok. 2 godziny do chwili aż galaretka się ściągnie.
Podawać na zimno.
Smacznego :)
ostatnio serniczki na zimno robię wyłącznie w szklaneczkach - nie dość, że wygląda to ładnie, to jeszcze jest bardziej praktyczne w spożywaniu :)
OdpowiedzUsuńz jeżynami uwielbiam!
bardzo smaczniutki deserek:)
OdpowiedzUsuńApetyczny kąsek! Pierwszy raz to robiłaś? Gratulacje! ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Wyglądają pysznie...
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe serniczki w szklankach, ślicznie się prezentują.
OdpowiedzUsuńPiękny kolor! Nie dziwię się że zniknęły! Miłego dnia!
OdpowiedzUsuńco za piękny fiolet! Lekki i smaczny deser - zjadłabym od razu ze dwie szklaneczki :)
OdpowiedzUsuńGrażynko piękne serniczki,narobiłaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuńOżżżż ale kuszący kolor. No i te jeżyny. Ja je uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń@Kaś - no właśnie podejrzałam u Ciebie i dlatego też zrobiłam w szklankach :)
OdpowiedzUsuń@aga - Polecam :)
@Biedr_ona - Tak Ewuniu, po raz piewszy, ale nie ostatni :)
@bozena-1968 - polecam Bożenko :)
@Avelina - tak rzeczywiście. A pomysł umieszczenia w szklankach zaczerpnęłam od Kasi z serniczków arbuzowych :)
@ Kamila - oj tak, bardzo szybko zniknęły. Ja także życzę miłego dnia :)
@ Ivka - rzeczywiście są delikatne w smaku. Polecam. Ja zjadłam jeden, a mój mąż trzy ;-)
@ co by tu zjeść? - polecam, naprawdę są pyszne :)
@Ivon - oj tak bardzo kuszący. Szczególnie skusił mojego męża :)
Te serniczki prezentują się wspaniale! Niby nic niezwykłego, a jednak smakiem i wyglądem dorównują najbardziej wymyślnym wypiekom. ;)
OdpowiedzUsuńGdybym miała jeżyny to już bym się zabierała do ich robienia ! :)
OdpowiedzUsuńJaki mają ładny kolorek :)
OdpowiedzUsuń@ shaday - są naprawdę wspaniałe, polecam :)
OdpowiedzUsuń@ pingwinka7 - powiem ci szczerze, że się strasznie naszukałam tych jeżyn, ale mi się udało :)
@ flusso - Dziękuję :)
Piekne kolorki!!wiem ze musza byc pyszne:)
OdpowiedzUsuń