Dzisiaj cały dzień spędziłam poza domem i dopiero wieczorem mogę trochę odpocząć :)
A na kolację zaserwuję wspaniałe bułeczki.
Połączenie kilku przepisów, plus własna twórczość dały bardzo smakowity wynik. Przepyszne, mięciutkie , pachnące pomidorami i ziołami :)
A na kolację zaserwuję wspaniałe bułeczki.
Połączenie kilku przepisów, plus własna twórczość dały bardzo smakowity wynik. Przepyszne, mięciutkie , pachnące pomidorami i ziołami :)
Składniki na 12 bułek:
300 ml kefiru
50 ml wody ciepłej
2 łyżki keczupu
2 łyżki oliwy lub oleju
500 g mąki pszennej chlebowej
1 ,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka suchych drożdży (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
10 dag suszonych pomidorów.
½ łyżeczki suszonego majeranku,
szczypta mielonego kminku
łyżka sera feta
Do smarowania:
1 łyżka mleka
1 rozmącone jajko
Pomidory pokroić w drobną kostkę, Ser feta pokruszyć na drobno. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wyrobić. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia ( podwojenia objętości) w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
Gotowe ciasto podzielić na 12 części i uformować kule. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić jeszcze na 30 minut do napuszenia się. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni C. 20 minut.
Smacznego :)
Uwielbiam takie bułeczki.
OdpowiedzUsuńJak pięknie zrumienione.
Pyszności!
Oj, zjadłabym sobie.. zjadłabym ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
jak pięknie zarumienione!
OdpowiedzUsuńi bardzo lubię takie dodatki, często dodaję podobne do chleba.
i przyrumienione, i aromatyczne.. cudne bułeczki!
OdpowiedzUsuńAle one muszą być pyszne;)
OdpowiedzUsuńwspaniale dodatki do pieczywa! a w piecu byly chyba idealna ilosc czasu. boskie :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe bułeczki, dodatek ziół i pomidorów - świetny pomysł. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń@Bardzo dziękuję wszystkim za odwiedzenie mojego bloga i pozytywne opinie :)
OdpowiedzUsuńZakochalam sie w Twoich buleczkach ;)
OdpowiedzUsuńChyba nie ma lepszych bułeczek niż te domowe. Twoje wyglądają świetnie. :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe te bułeczki :) i jak muszą pieknie pachnieć :-)
OdpowiedzUsuń@ pieczarka mySia - polecam :)
OdpowiedzUsuń@evita0007 - oj tak, rzeczywiście , zapach jest wspaniały :)