Mimo sobotniego upału udało nam się wyjechać na grzyby. Powiem szczerze, że jak nigdy nie było grzybiarzy w miejscu do którego jeździmy od lat. Chodziliśmy po lesie dwie godziny i gdyby nie upał jaki był tego dnia i komary bylibyśmy na pewno dłużej.
Zebraliśmy przede wszystkim kurki i parę podgrzybków. Kurek było tyle, że starczyło na dobry obiad dla czterech dorosłych osób.
Ulubioną potrawą z kurek w domu są kurki w śmietanie. Wszyscy byli zaangażowani w przygotowanie obiadu.
A oto przepis :
Składniki:
- 30 – 40 dag kurek
- 1 Śmietana 30 % ( nie kwaśna)
- Sól, pieprz.
- 50 g masła
Sposób wykonania
Kurki umyć, masło rozpuścić na patelni. Smażyć na wolnym ogniu 20 – 30 minut aż kurki się odparują z wody. Dodać śmietanę sól, pieprz i dalej dusić na patelni około 20 minut.
Najsmaczniejsze są na gorąco
Smacznego :)
Co ja bym dała za takie kurki! Takie w śmietanie są najlepsze;)
OdpowiedzUsuń@Panna Malwinna - Zapraszam do siebie na kurki :)
OdpowiedzUsuńJa także uwielbiam w śmietanie najbardziej ;)
Uwielbiam kurki i mogłabym je jeść na okrągło :)
OdpowiedzUsuńKurki uwielbiam! Ostatnio serwowałam je z jajecznicą...Niesamowity smak :)
OdpowiedzUsuńKurki to zdecydowanie najwspanialsze grzybki! Pyszne w śmietanie :)
OdpowiedzUsuńOj tak, znam ten wspaniały smak ;-)) Mniam!
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl