Wybraliśmy się dzisiaj na basen.. a tu niezły klops.. bo bez wody pływać się nie da.. Czyli konserwacja basenu na całego.. To już nasze drugie podejście bo na kartce było napisane że do 1 września.. a teraz do odwołania.. No nic.. trzeba uzbroić się w cierpliwość .
Może by jakiś mały konkurs? Nagrodą będą dwie książki „Kuchnia Polska” Elżbiety Adamskiej. Zawiera 1000 przepisów. ( 318 stron)
Zasady konkursu:
Uwielbiam serniki i szukam najbardziej oryginalnych przepisów. Każda osoba która chce brać udział musi się wpisać w komentarzach pod postem a następnie upiec sernik, zamieścić przepis na swoim blogu, sfotografować sernik i karteczkę z napisem sernik konkursowy.
Zapraszam do zabawy :)
Roztrzygnięcie konkursu 10 września wieczorem. Wygrają przepisy na najbardziej oryginalny sernik :)
A dzisiaj pijane bułeczki czyli na piwie. Polecam. Są wspaniałe w smaku :) Przepis znalazłam TUTAJ
Składniki na 14 – 16 bułek:
73 o g mąki pszennej chlebowej
250 ml piwa
½ szklanki wody
50 g roztopionego masła
25 g świeżych drożdży lub 12 g drożdży suchych
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru.
Na wierzch:
Jajko roztrzepane z jedną łyżką mleka i ziarna lub mak do posypania.
Sposób wykonania:
W przypadku gdy dodajemy drożdży świeżych należy z robić rozczyn z pół szklanki wody, cukru, drożdży i 2 łyżek mąki i odstawić na 15 minut. Natomiast jeżeli dodajemy drożdże suche to mieszamy je z mąką i nie ma potrzeby robić rozczynu.
Jeżeli robiliśmy rozczyn to po upływie 15 minut dodać mąkę, piwo (powinno być w temperaturze pokojowej), roztopione masło, sól, cukier. Wyrobić ręcznie. Ciasto powinno być elastyczne, ale miękkie.
Odstawić do podwojenia objętości, na około 1 – 2 godziny.
Po tym czasie formować w dłoni niewielkie kulki, układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia), przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu do napuszenia. Po napuszeniu posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypać ziarnem.
Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC, do zezłocenia. Studzić na kratce.
Dostałam ostatnio przepis na ciekawy sernik. Postaram się zmobilizować i upiec :)
OdpowiedzUsuńJakiś sernik za mną chodzi... tylko podaj do kiedy konkurs:). Bułeczki apetycznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńfajne te bułeczki! jeśli tylko znajdę czas, postaram się upiec jakiś sernik :)
OdpowiedzUsuń@Sisters4cooking - zapraszam:)
OdpowiedzUsuń@Aciri - dziękuję Aniu i zapraszam. Termin upływa 10 września wieczorem :)
@Kaś - Dziękuję Kasiu i zapraszam :)
Grażynko, piękne bułeczki! I fajny konkurs:). Szkoda tylko, że nie planuję żadnego sernika w najbliższych kilku dniach;).
OdpowiedzUsuńCzy te ciasteczka ze szprycy robiłaś z mojego przepisu, czy z jakiegoś innego? Poazdrawiam:)
@basiaP - dziękuję Basiu :) A ciasteczka piekłam z innego przepisu.
OdpowiedzUsuńsernik babci Wiesi! cudo! koniecznie muszę wysłać przepis:) a bułeczki przecudnie się prezentują!
OdpowiedzUsuń@Magustyna - dziekuje bardzo i zapraszam do konkursu :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe są te Maleństwa ;-)
OdpowiedzUsuńZ wielką chęcią wzięłabym udział w Twoim konkursie, ale jakoś nie mam zbytnio możliwości zamieścić tej Koniecznej Karteczki ;-) Może i bez tego być w konkursie? Mój sernik jest cudowny ;-D
www.przysmakiewy.pl
@Biedr_ona - dziękuję Ewuniu. Dobrze, jeżeli chcesz to bez kartki. Zapraszam :)
OdpowiedzUsuńGrażynko: Zgłaszam swój sernik do konkursu ;-)
OdpowiedzUsuńhttp://przysmakiewy.pl/przepisy/na-slodko/85-puszysty-sernik-na-herbatnikowym-spodzie.html
GDzie powinnam dokładnie umieścić ten przepis/ ;-D ? Tak wystarczy? ;-D
www.przysmakiewy.pl
Już "biegnę" przeczytać i na razie popatrzeć.. ;)
OdpowiedzUsuńCzyli taki mój wpis jest wystarczający? ;-)
OdpowiedzUsuńDobrze, że się teraz bardziej przyjrzałaś ;-)
www.przysmakiewy.pl
@Biedr_ona - tak Ewuniu przejrzałam się i na pewno jest wystarczające. Ale żeby bło sprawiedliwie głównym jurorem w sprawie będzie zupełnie ktoś inny :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńprzesyłam link do arbuzowych serniczków - http://bakeandtaste.blogspot.com/2011/09/arbuzowe-serniczki.html
mogą być robione w tortownicy dzięki czemu powstanie bardziej klasyczny sernik na zimno
Nie wiem czy przepis z lipca 2011 może być dodany do konkursu, ale muszę podać tego linka bo sernik jak dla nas jest boski! :)
OdpowiedzUsuńhttp://domowe-wypieki.blogspot.com/2011/07/sernik-amaretto.html
Pozdrawiamy ! :*
@Kaś - Kasiu, serniczki są wspaniałe :) Ogłoszenie konkursu w sobotę o 20,00
OdpowiedzUsuń@ Justin&Dorothy - przepis zaostał przyjęty. Bardzo ciekawy :) Ogłoszenie wyników w sobotę o 20,00
OdpowiedzUsuńDziękujemy za informację :) z niecierpliwością czekamy na wyniki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Najważniejsze, że z blogiem już wszystko dobrze. Też czasem coś namieszam w ustawieniach i później trudno mi się z tego wyplątać :)
OdpowiedzUsuńGrażynko: Ktoś z pewnością wygra ;-))
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
www.przysmakiewy.pl
Widziałam, że i jakiś przepis z lipca został przyjęty do konkursu więc i ja spróbuję bo ten sernik u mnie zrobił furorę :-)
OdpowiedzUsuńhttp://przepisyzsercadomu.blox.pl/2011/08/SERNIK-WIEJSKI.html
Pozdrawiam :-)
@KeJt - sernik został przyjęty :)
OdpowiedzUsuńWitam. Ja nie mam niestety bloga, ale nawet jeżeli mój przepis nie zostanie przyjęty do konkursu to polecam wypróbować sernik :)
OdpowiedzUsuńSernik waniliowo-pomarańczowy:
-ok. 900 g chudego serka homogenizowanego naturalnego
-28 tabletek słodzika Cologran (lub dowolnego nie na aspartamie - można zastąpić cukrem)
-ok. 80 g gęstego jogurtu naturalnego
-60 g proszku budyniowego waniliowego bez cukru
-sok z połowy pomarańczy i skórka otarta
-odrobina aromatu waniliowego/ekstraktu waniliowego/ziarenek z laski wanilii
Wszystkie skladniki zmiksować, przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w 200 stopniach, zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec 45 minut. Chwilę zostawić w zamkniętym piekarniku.
Na spód można dać pokruszone herbatniki, ciastka lub biszkopty.
zdjęcie:
http://imageshack.us/photo/my-images/191/dsc0526oq.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/42/dsc0524x.jpg/