.

.

piątek, 9 września 2011

Leczo

 W niedzielę podczas pobytu na działce dostałam kabaczki od rodziców, trochę odleżały swoje i wczoraj ochoczo zabrałam się za leczo.


Składniki:
3 kabaczki średniej wielkości
3 papryki
3 cebule
2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
30 dag kiełbasy cienkiej ( może być więcej)
przyprawy: majeranek, pieprz, sól, papryka ostra
olej.

Cebule pokroić w kostkę i  podsmażyć na oleju. Gdy się cebula zeszkli dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i wszystko podsmażyć.
Kabaczki obrać ze skóry, przekroić wzdłuż i wyczyścić z pestek, ( ja usunęłam je łyżką).
Pokroić w kostkę kabaczka i paprykę i wrzucić do garnka (nie dodawać wody).
Dodać resztę składników i wszystko wymieszać. Doprawić przyprawami do smaku.
Gotować pod przykryciem często mieszając do chwili aż kabaczek będzie miękki.
Najlepsze na gorąco.
Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Kabaczków jak do tej pory nie dodawałam do leczo, jedynie cukinię, będę musiała wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. @Duś - ja także. :)
    Avelina - Ewelinko, ale chyba kabaczki i cukinia to to samo .

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! I na mnie czeka cukinia! Dziś dostałam od mamy, coś na pewno upichcę ;-))



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. @ Biedr_ona - polecam Ewuniu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)