Wspaniałe drożdżowe bułki z pieczarkami. W sam raz coś na ząb a zwłaszcza wtedy gdy nie mamy pomysłu na coś wytrawnego do jedzenia. Ulubione.. nie tylko moje i znikają w mig :)
Przepis wzięłam od Doroty
Składniki na 12 dużych bułeczek :
500 g mąki pszennej chlebowej
1/2 szklanki letniej wody
1/2 szklanki letniego mleka
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 jajko
1 łyżeczka soli
12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Nadzienie:
700 g pieczarek
3 średnie cebule
olej, do smażenia
sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Gdy mamy świeże drożdże to robimy rozczyn z drożdży, mąki i mleka. Odstawiamy na 15 minut aż drożdże ruszą.
W przypadku suchych drożdży mąkę wymieszać z drożdżami . Dodać resztę składników bez tłuszczu i wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz. Ciasto wyrabiać do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, włożyć najlepiej do miski i przykryć ściereczką. Pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu ok. 1 godziny .
W międzyczasie przygotować nadzienie: Pieczarki i cebule pokroić i usmażyć z dodatkiem oleju na patelni. Smażyć tak długo aż cebula się zeszkli a pieczarki będą podrumienione. Wystudzić.
Gotowe, wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło. Na rozwałkowane ciasto kłaść dużą ilość nadzienia. Zlepić podobnie jak pierogi a następnie układać w dużych odstępach łączeniem do dołu na wyłożonej papierem blasze
Przykryć ściereczką, pozostawić na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 25 minut. Najlepsze są gorące.
Smacznego :)
Pyszności!
OdpowiedzUsuńMogę wpaść?
Pyszne, rumiane z ekstra nadzieniem. Miłego dnia!
OdpowiedzUsuńno właśnie za takimi bułkami tęsknię. Aż chyba zrobię.
OdpowiedzUsuńDzięki za naprowadzenie gdzie są komentarze, bo bym nie odnalazła :)
Pyszne!
OdpowiedzUsuńSkuszę się zdecydowanie!
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Pychota! Tego smaku nie da się zapomnieć! Będę musiała podwędzić Ci przepis i przygotować ;D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl