.

.

czwartek, 27 października 2011

Bułki z pieczarkami

Wspaniałe drożdżowe bułki z pieczarkami. W sam raz coś na ząb a zwłaszcza wtedy gdy nie mamy pomysłu na coś wytrawnego do jedzenia. Ulubione.. nie tylko moje i znikają w mig :)
Przepis wzięłam od Doroty 





Składniki na 12 dużych bułeczek :
500 g mąki pszennej chlebowej
1/2 szklanki letniej wody
1/2 szklanki letniego mleka
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 jajko
1 łyżeczka soli
12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych

Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

Nadzienie:
700 g pieczarek
3 średnie cebule
olej, do smażenia
sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:
Gdy mamy świeże drożdże to robimy rozczyn z drożdży, mąki i mleka. Odstawiamy na 15 minut aż drożdże ruszą.
W przypadku suchych drożdży mąkę wymieszać z  drożdżami . Dodać resztę składników bez tłuszczu i wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz.   Ciasto wyrabiać do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, włożyć najlepiej do miski i przykryć ściereczką. Pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu ok. 1 godziny .

W międzyczasie przygotować nadzienie: Pieczarki i cebule pokroić i usmażyć z dodatkiem oleju na patelni. Smażyć tak długo aż cebula się zeszkli a pieczarki będą podrumienione.  Wystudzić.

Gotowe, wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło. Na rozwałkowane ciasto kłaść dużą ilość nadzienia.  Zlepić podobnie jak pierogi a następnie układać w dużych odstępach łączeniem do dołu na wyłożonej papierem blasze
Przykryć ściereczką, pozostawić na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 25 minut. Najlepsze są gorące.
Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Pyszności!
    Mogę wpaść?

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, rumiane z ekstra nadzieniem. Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  3. no właśnie za takimi bułkami tęsknię. Aż chyba zrobię.

    Dzięki za naprowadzenie gdzie są komentarze, bo bym nie odnalazła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Skuszę się zdecydowanie!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychota! Tego smaku nie da się zapomnieć! Będę musiała podwędzić Ci przepis i przygotować ;D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)