Jedne z najprostszych bułeczek jakie robiłam. Bez żadnych dodatków. Nie zawierają też nabiału i tłuszczów. Najlepsze tego samego dnia
Przepis wzięłam z Tej strony.
Składniki na około 20 bułeczek:
780 g mąki pszennej
500 g letniej wody
15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
Ponadto:
1 jajko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania
kilka łyżek maku do posypania
W przypadku świeżych drożdży przygotować rozczyn z 260 gramów mąki, letniej wody, cukru i świeżych drożdży. Wszystko wymieszać w misce i zostawić w cieple na 15 minut
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wyrobić aż ciasto będzie gładkie. Następnie uformować kulę i najlepiej włożyć do miski którą przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Po tym czasie uformować bułeczki, które następnie ułożyć na wyłożonej blasze papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i ponownie pozostawić do wyrośnięcia ok. 30 minut.
Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 220 stopni C przez 25 minut . Wystudzić na kratce.
Smacznego :)
Cudownie proste i niezwykle urocze bułeczki - lubię tak!
OdpowiedzUsuńFaktycznie bułeczki bardzo proste i pyszne.
OdpowiedzUsuńgenialne te bułki, podoba mi się w nich brak tłuszczu i nabiału. świetne i na pewno przyrządzę, tylko piekarnik kupię. Ale zapisuję stronę do ulubionych, żeby przepis nie zaginął :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Piękne bułeczki!
OdpowiedzUsuńNa drugi dzień można je odgrzać w piekarniku lub tostować.
Proste i z pewnością bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńtakie wypieki bardzo lubimy :)pięknie wyszło
OdpowiedzUsuńGrazynko fajniutkie te buleczki Ci wyszly,rumiane i takie pulchne.
OdpowiedzUsuńZjadłabym taka bułeczkę...mniam.
OdpowiedzUsuńcudownie przyrumienione! i takie puszyste
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
Widzę, że i u Ciebie te pyszne bułeczki:)))
OdpowiedzUsuńmam garnek barszczu, po pracy zabiorę się do pracy i upiekę. Już nie mogę się doczekać.
OdpowiedzUsuńA najważniejsze.. to jak smakują! ;-D Oj rozpieszczasz nas ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl