Na razie ciężko mi się znaleźć w nowej rzeczywistości i niestety zaniedbałam swój blog , jak i wasze blogi. Staram się być pilną uczennicą ;-) i ciągle brak mi na inne rzeczy czasu. Mam nadzieję że jak się wgryzę w ten studencki klimat i się przyzwyczaję to i czasu będzie więcej :)
A teraz konkrety.. Czyli o pieczeniu.. :)
Nie miałam pomysłu co zrobić z dynią. Wzięłam więc z TEJ strony przepis. Wprawdzie jest pracochłonny, ale efekt końcowy przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Wspaniałe w smaku.. jedno z najlepszych jakie robiłam :)
A teraz konkrety.. Czyli o pieczeniu.. :)
Nie miałam pomysłu co zrobić z dynią. Wzięłam więc z TEJ strony przepis. Wprawdzie jest pracochłonny, ale efekt końcowy przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Wspaniałe w smaku.. jedno z najlepszych jakie robiłam :)
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka jasnego brązowego cukru
230 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
szczypta soli
1 i 1/2 szklanki orzechów pekan (lub włoskich)
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
Sposób wykonania:
Orzechy drobno posiekać.
Z podanych składników zagnieść ciasto do momentu aż zaczną się tworzyć wilgotne grudki.
Z przygotowanych wilgotnych okruszków odłożyć 2 szklanki przygotowanego „ciasta”. Pozostałą ilość okruszków wyłożyć na posmarowanej tłuszczem dużej blasze.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Odłożone dwie szklanki okruszków podpiec na rumiano oddzielnie około 5 minut.
Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
W międzyczasie przygotować masę serowo - dyniową.
Składniki na masę serowo - dyniową:
450 g serka kremowego philadelphia (lub twarogu 3-krotnie mielonego na serniki)
1 i ½ szklanki puree z dyni
1 szklanka cukru
2 jajka
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczka zmielonego imbiru
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę a następnie wylać na podpieczony spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Na wierzch:
2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
4 łyżki cukru
kilka kropel ekstraktu z wanilii
W międzyczasie przygotować śmietanę:.
Wszystkie składniki wymieszać i rozprowadzić na upieczonym gorącym cieście. Wstawić do piekarnika, piec jeszcze 5 minut w tej samej temperaturze.
Ciasto wystudzić. Schłodzone posypać podpieczonymi okruszkami i lekko docisnąć do masy serowej. Wstawić do lodówki. Schładzać ok. 3 godzin. Pokroić.
Smacznego :)
Bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszny.
Pozdrawiam cieplutko :)
Ciasto SUPER! Piszę się na nie w wolnej chwili:), powodzenia w studiowaniu:)
OdpowiedzUsuńJak na brak pomysłu na dynię to wyszło z tego coś bardzo ciekawego ;) Świetna, kocham krajanki maści wszelakiej!
OdpowiedzUsuńgdy piszesz, że to jedno z najlepszych.. wielką mam na nie ochotę.
OdpowiedzUsuńPyszny sposób na dynię.
OdpowiedzUsuńChciałabym spróbować.Właśnie jestem przy kawie.
Ciacho super. Ucz się pilnie:) i czasem do nas zajrzyj:)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym spróbowała tej dyniowo-serowej kombinacji :)
OdpowiedzUsuńLubie dynie w wypiekach, ten przepis też wspaniały!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo smacznie:) aż mi w brzuszku burczy:)
OdpowiedzUsuńnie próbowałam dyni w wypiekach ale jak tak zachwalasz od razu mam ochotę takie upiec
OdpowiedzUsuńJakie piekne, rumiane i apetyczne! Od razu mam ochote upiec :))))
OdpowiedzUsuńZapowiada się lekka słodycz na mym podniebieniu ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl