.

.

wtorek, 4 października 2011

Prosty chleb pszenny z prażoną cebulką i majerankiem

Zapisałam się na studia podyplomowe  .. Egzamin zdany pozytywnie i teraz czeka mnie piątkowo - sobotnio - niedzielny pobyt poza domem .. i zgłębianie tajników grafiki komputerowej i innych podobnych przedmiotów z zakresu multimediów :) Tylko ciężko jest w Łodzi z noclegiem, więc na początek muszę się zadowolić miejscem w hotelu a co będzie później, zobaczymy :)  Będę pewnie trochę rzadziej bywać, ale na szczęście mam wiele zaległych przepisów.

A teraz jeden z zaległych przepisów. przepis na wspaniały chleb :)

Jeden z prostszych chlebów jakie robiłam.  Bardzo ładnie wyrasta i długo zachowuje świeżość  no i przede wszystkim ten zapach..:)

Przepis wzięłam z TEJ strony i trochę zmodyfikowałam dodając cebulkę i majeranek.

Składniki na 1 bochenek:
700 g mąki pszennej chlebowej
2 łyżeczki soli
25 g miękkiego masła
1 saszetka suchych drożdży (7 g)
1 łyżeczka cukru
150 ml ciepłego mleka
300 ml ciepłej wody
2 łyżeczki prażonej cebulki
1 łyżeczka suszonego majeranku
szczypta kminku

Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Dodać drożdże,  cukier i pozostałe składniki.
Ciasto wyrobić do momentu aż będzie gładkie i elastyczne.
Wyrobione ciasto pozostawić  w misce w ciepłym miejscu ok. 2 godzin do wyrośnięcia, podwojenia objętości..

Po wyrośnięciu ciasto uderzyć pięścią i krótko wyrobić. Uformować bochenek na blasze wyłożonej papierem i pozostawić jeszcze na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Gotowe ciasto można naciąć nożem i wysmarować jajkiem zmieszanym z łyżką mleka.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 230 stopni i piec 10 minut.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec kolejne 20 – 25 minut.

Po wyjęciu z piekarnika  chleb powinien być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu.
Studzić na kratce.

Smacznego :)

12 komentarzy:

  1. Anonimowy4/10/11

    och, już wyobrażam sobie ten smak i zapach:), a decyzji gratuluję serdecznie i trzymam kciuki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chlebek wygląda świetnie..a ten dodatek cebulki i majeranku to dobry pomysł..

    OdpowiedzUsuń
  3. Chleb na pewno pyszny.
    Wyrósł Ci pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  4. To trzymam kciuki i życzę powodzenia. Mam nadzieję, że jednak będziesz miała czas na blogowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Studia - fantastyczna sprawa, gratuluję :))
    Chlebek ekstra.

    OdpowiedzUsuń
  6. Gratuluję zdanych egzaminów :) A chlebek genialny, na pewno skuszę się na niego bo już dawno nie piekłam takiego domowego pieczywka jak chlebek czy bułeczki mmm.... :)Najważniejsze, ze nie jest na zakwasie bo mój skopałam i jakoś brakuje mi weny do ponownego zrobienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prosty ale jakże smaczny chlebek!
    Gratuluję i trzymam kciuki za owocne studiowanie. Sama często myślę o dodatkowej edukacji, o zmianie kwalifikacji i nowej branży ale na razie brak mi odwagi

    OdpowiedzUsuń
  8. I ja gratuluję !
    Chlebek pyszny, lubię takie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo dziękuję za pozytywne komentarze. Postaram się zawsze znaleźć chwilę czasu żeby coś opublikować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo ładny bochenek. i te dziury! :)
    gratuluję studiów. no to teraz razem studiujemy w Łodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie ma jak domowa piekarnia Grażynki ;-)))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Polecam używać masła polskiego mlekovity do tego chlebka, pychota ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)