.

.

środa, 9 listopada 2011

Bigos

Bez niego nie wyobrażam sobie świąt. Mowa oczywiście o bigosie. Zawsze robię go miesiąc, półtora wcześniej i zamrażam.

Składniki:
1 duża główka kapusty
1 kg kapusty kiszonej
10 suszonych śliwek
20 dag suszonych grzybów
porcja rosołowa ( kawałek mięsa drobiowego )
30 dag cienkiej kiełbasy
1 puszka krojonych pomidorów
1 cebula
2 kostki rosołowe
2 listki laurowe
sól, pieprz do smaku, oraz inne przyprawy wedle uznania.

Sposób wykonania:
Kapustę pokroić na drobno w paski, dodać do niej kiszoną kapustę, wszystko zalać wodą i dodać przyprawy, kostki rosołowe, mięso, suszone grzyby. Wszystko gotować pod przykryciem na małym ogniu.

Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i wszystko podsmażyć. Dodać do gotującej się kapusty. Gotować wszystko ok. 3 godzin.  Pod koniec gotowania dodać pomidory i pogotować wszystko ok. 5 minut. Mięso można wyjąć i pokroić na drobniejsze kawałki.
Przyprawić wszystko do smaku.
Podawać na gorąco.
Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Przyznam się że nigdy nie robiłam ale w tym roku może będzie ten pierwszy raz:) przynajmniej takie am postanowienie

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak lubię! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja do bigosu zawsze dodaje troche octu balsamicznego :) podkresla fajnie smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też bym tak zrobiła, ale nie mam miejsca w zamrażalniku:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm, pycha, ja robię w kociołku
    http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1073.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)