Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 10 g drożdży suszonych
- 5 żółtek
- 150 g drobnego cukru
- 50 g rodzynków
- 40-50 ml rumu
- 50 g migdałów
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 g masła lub margaryny
- Polewa czekoladowa:100 g margaryny2 łyżki kakao100 g cukru pudru2 łyżki gorącej wody
Piekarnik nagrzać do temperatury 100 stopni C a następnie wstawić na chwilę mąkę, żeby była ciepła. Rodzynki zalać rumem i odstawić na 15 minut.
Mleko zagotować i zalać powoli, delikatnie nim 150 g mąki cały czas intensywnie mieszając mikserem. Gotową masę odstawić do wystygnięcia do temperatury pokojowej.
Kiedy masa osiągnie temperaturę pokojową, dodać drożdże o dokładnie wyrobić a następnie odstawić na ok. 30 minut.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę a następnie dodać do wystudzonej masy i dokładnie wyrobić.
Masło roztopić i wystudzić i dodać do wyrobionego ciasta wraz z resztą mąki, bakaliami do rozrobionego ciasta i ponownie dokładnie zagnieść na jednolitą masę.
Ciasto powinno być dosyć luźne i mieć dużo pęcherzyków powietrza. Jeśli nie jest - należy dodać nieco więcej ciepłego mleka.
Foremki na babki wysmarować masłem a następnie wlewać do nich 1/2 wysokości ciasta a następnie pozostawić do wyrośnięcia ok. 1 – 2 godziny.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 – 20 w temperaturze 180 stopni C.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy babeczki się upiekły. Gdy patyczek będzie suchy to znaczy, że babeczki są upieczone.
Po wystudzeniu można polać je polewą czekoladową i ozdobić kolorowymi „mazakami” lukrowymi.
Przepis na polewę czekoladową:Margarynę roztopić na wolnym ogniu, gdy się roztopi dodać cukier kakao i wodę. Wszystko pogotować na małym ogniu cały czas mieszając do czasu aż się cukier rozpuści.
Polewać jeszcze gorącą polewą, gdyż potem szybko stygnie.
Smacznego :-)
Uczestniczę w akcji :
Uczestniczę w akcji :
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz :)